Co se skrývá za oknem jedoucího auta? Dálnice D1 jde projít i pěšky a je to o dost hezčí zážitek

26. leden 2021

Jsou věci, které se v Česku neříkají. Nepravděpodobné věty. Třeba tahle: „Já mám D1 hrozně rád.“ Umělec Ondřej Vinš jel po neoblíbené dálnici v autě pouze jednou, zato ji ale prošel pěšky. Z Prahy do Brna mu to trvalo týden. Zhruba stejně dlouho jako autem, když máte štěstí na kalamity. V dalším dílu Krokem, série o chůzi, se vydáváme na výlet podél D1.

„Každý, kdo jede autem po dálnici, kolem sebe vidí jen záblesky krajiny. V té rychlosti nestíháš vnímat všechno pořádně,“ vysvětluje mladý umělec, proč se před lety rozhodl absolvovat AVU s výletem podél dálnice. „Hodně mě vábilo zjistit pospojování fragmentů, které vnímáš během cesty. A tak jsem v březnu 2015 vyrazil,“ říká umělec o výletě, při kterém dodržoval jediné pravidlo: dálnici musel mít na doslech.

Úplně stejné pravidlo si před lety stanovil i britský spisovatel Iain Sinclair. V jedné ze svých mnoha knih, London Orbital, se spisovatel vydává pěšky podél dálnice M25, takzvaného londýnského vnějšího okruhu. Jeho bizarní cestopis slouží hlavně k tomu, aby odhalil špínu Londýna. Sinclair v knize potkává Anglii, která se schovávala za dálničními svodidly a za ploty s nápisem Zákaz vstupu. Tohoto světa si člověk neměl všimnout.

Jeden z dálničních diptychů z Ondřejovy diplomové práce

I Ondřeje lákalo zkoumat okolí nejdůležitější dálnice v Česku. „Prapůvodní myšlenka byla, že chci zjistit, co se tam děje s prostorem a časem,“ říká Ondřej, který stejně jako Sinclair přišel na to, že anonymní koridor D1 nejlépe prozkoumá pěšky, kdy mezi ním a krajinou není žádný prostředník. Chodil a zkoumal, měl jen dva úkoly denně: ráno vyrazit, večer se někde v tom hukotu utábořit, udělat si oheň. „Vložíš do té krajiny nějaký svůj režim. Je v tom taky něco pravěkého.“

Co Ondřej zjistil při své pěší cestě po dálnici z Prahy do Brna? Poslechněte si další díl série Krokem a vydejte se na místo, které je pro chodce těžkou exotikou.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.