Čtvrtá spirituální seance Špíny: Scientologové, zpívající stromy, chrindie a další bizarnosti

2. březen 2018

Na pódiu se pohybuje hned několik členů rozvětvené rodiny Daniela Smitha. Dadaistický folk s kvílivými zpěvy a velkým množstvím nástrojů doplňují šílené kostýmy včetně zpívajícího stromu ověšeného jablky. Danielson Famile – metalisty milovaná a popravdě v lecčem děsivá kapela – byla jen jednou z mnoha, které jsme si na nejnovější plavbě po tentokrát nejbizarnějších a spirituálně založených hudebnících, kteří se o svých zkušenostech nebojí zpívat, pro vás připravili.

Po vážnějších úvodech a hledání spirituality v punku v divokých devadesátkách jsme popustili uzdu fantazii a odjistili playlist prazvláštností, na které v minulých dílech nezbyl čas. Leckdo si například pamatuje, že jedno z nejoblíbenějších triček Kurta Cobaina bylo s mrtvým delfínem aka logem kapely Flipper. Že ho ale občas vystřídal za triko s folkovým pankáčem Danielem Johnstonem jsme zatím nevěděli. Daniel Johnston, oběť acidového experimentu svých kámošů Butthole Surfers a geniální folkař s tím nejpunkovějším přístupem k tvorbě, nám zahájil celý díl jednou ze svých skladeb o duševních mukách.

Špína se ovšem neutápěla pouze v moři folkového hoře, proletěli jsme se i k shoegazeovým The Lassie Foundation. V kapele se objevila velká jména scény, například Eric Campuzano z Charity Empressa, nebo dokonce Jeff Schroeder ze Smashing Pumpkins. A pak už na nás čekalo nepřeberné množství skupin ze žánru, o němž mnozí z nás slyšeli ve Špíně úplně poprvé – křesťanského indie aka chrindie. Jeden z jeho čelních představitelů – David Bazan aka Pedro The Lion – nám vyprávěl temné příběhy ze života.

Pokud chcete vědět, jak to je to vlastně se scientology a která současná velká hvězda, začínající na malých punkových labelech, mezi ně patří – pusťte si Špínu ze záznamu!

Spustit audio