Dana Bezděková v Kubistovi, Michaela Gorcová

18. červen 2011

Modeschau se zaměřila na originální šperky od dvou velmi rozdílných návrhářek. Výrazné rozměrné náhrdelníky, náramky a náušnice Dany Bezděkové jsou určené pro zvláštní příležitosti a odvážné a sebevědomé ženy.

Dana do hloubky promýšlí funkci a vlastnosti užívaných materiálů a objektů. Objekty z vnějšího světa ve svých špercích zajímavými způsoby posouvá, proměňuje a zkoumá v nových souvislostech. Naproti tomu Michaela Gorcová pracuje spíš popisněji a její šperky jsou méně nápadné. Její na pohled křehké náušnice vychází třeba z blanité struktury hmyzích křídel.

Dana Bezděková představila průřez svojí více než 20letou tvorbou originální audiovizuální performancí v galerii Kubista. Zajímalo nás, proč se rozhodla pro takový způsob prezentace a jak vznikaly nejnovější kousky inspirované automobilismem.

Šperky předvedla modelka a múza Oldřiška Křížová aka OLO, která pro tuto příležitost přijela do Prahy z Milána, kde aktuálně žije a působí. V rovnocenné pozici s ní v interiéru a vitrínách galerie Kubista tančila všestranná performerka Jana Vrána, kterou budete moci od září vidět v NoD Roxy v sólovém tanečním představení.

Křídla vážek, baboček, můr a bělásků přetváří do nerezových náušnic Michaela Gorcová. Reportérka Anna s ní natáčela na události Design & The City, která dostala na pár dní tvorbu mladých nezávislých návrhářů do neobvyklého prostoru. V galerii Černá Růže se tak mohli obvyklí návštěvníci butiků zahraničních značek setkat s čerstvou tuzemskou originální tvorbou.

Odkazy:
www.danabezdekova.cz
www.michaela-gorcova.dphoto.com

Playlist:
Future Islands – Before The Bridge (Upset the Rhythm)
Hercules And Love Affair – Painted Eyes (DFA)
Telepathe – Destroyer (IAMSOUND Records)
Freddy Ruppert – For The Sake Of (uns.)
Freddy Ruppert – For The Sake Of, Felt Drawings remix (uns.)
Art Department – 02 Tell Me Why (Crosstown Rebels)
Pursuit Grooves – Pressure (WhAT RuLES)
Gross Magic – Sweetest Touch (uns.) 3:23

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.