Dává #MeToo prostor humoru? V žádném případě, zní v debatě Baslarová, Zábranský, Pavlas

16. listopad 2017

„Nejsme svědky honu na čarodějnice. Jsme svědky toho, že se otevírá téma sexuálního obtěžování a genderového násilí. Jsme svědky toho, že ženy konečně nemají strach a do určité míry získávají autonomní hlas,“ komentuje Iva Baslarová z Katedry genderových studií na FHS stále častěji užívané spojení, kterým se ohání kritici #MeToo.

„Zdůraznil bych to slovo čarodějnice, když myslíme hon na muže. Hezky se nám vrací jazyk, kde potřebujeme použít ženské označení jako negativum,“ dodává Tomáš Pavlas z iniciativy Otevřená společnost. ­On Air debata tří hostů proti sobě postavila dva podporovatele iniciativy nepřehlédnutelně plnící stránky médií i zdi sociálních sítí a na druhé straně spisovatele a autora kontroverzně přijatého článku „Metoo aneb šup sem s další porcí agresivity“ Davida Zábranského. Zlehčování kauzy, kterým je jeho komentář pro VICE prošpikovaný, řada uživatelů absolutně odsoudila, jiní souhlasně přikyvovali.  

„To byla žánrová věc, samozřejmě jsem to posunul, vyhrotil a podal jako jeden aspekt té věci. Rozhodně tu nesedím jako obhájce znásilňování žen. Sedím tu jako člověk, který se snaží konkrétně na té kampani si všímat těch negativních aspektů,“ reaguje na kritiku Zábranský. „Nevidím, že by ta kampaň měla, kromě toho, že tady sedíme ve studiu a roztáčíme další mediální kolo, vliv na realitu, kterou žijeme jinde než na sociálních sítích,“ doplňuje.

Klíč k určování ublížených agresorů. Co odhalila kampaň #MeToo

#metoo

Nedávno jsem četl, že pokud chcete ve svém okolí odhalit nácka, stačí napsat vágní tweet nebo status proti nim. Jakmile se někdo začne rozčilovat a vysvětlovat vám, že nemůžete všechny nálepkovat jako nácky, voilà, máte svého nácka. Podobným způsobem zafungovala kampaň #MeToo, jejímž vedlejším efektem byl hromadný coming out sexuálních predátorů, byť třeba jen internetových.

Dávají příspěvky s #MeToo prostor humoru? „To je dobrá otázka, myslím, že ano,“ reaguje Zábranský. Iva Baslarová nesouhlasí: „V žádném případě.“ 

Pokud vás zajímá, jak se na odtajňování osobních příběhů žen podepsalo čtyřicet let komunismu, jakou sebereflexí by měl každý muž díky #MeToo projít a proč Kevin Spacey není čarodějnice, poslechněte si celý rozhovor. 

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka