Designéři Vrtiška&Žák: Umíme hodinky i stadion. Kreativita je jenom jedna...

18. únor 2020

Interiéry jsou zadání na pomezí architektury a designu, potkávají se tam obě profese. Kdo je má dělat? Architekt, nebo designér? „Nechci se nikoho dotknout, ale myslím, že spíš designér, protože je schopný řešit to titěrné měřítko, které v interiéru je potřeba, a v exteriéru tolik ne,“ myslí si Roman Vrtiška. S ním a jeho kolegou Vladimírem Žákem jsme řešili právě otázky z citlivého hraničního pásma mezi architekturou a designem.

Je to oblast, kde jsou doma. Oba mají už deset let společné studio Vrtiška & Žák, kde vyvíjí židle, stolky, hodinky a další produkty. Zároveň ale navrhují interiéry pro pohostinství (bar Schody, hospody Šalanda), pro kanceláře (Avast), a dokonce rodinný domek nebo lední stadion.

Zrovna jejich Škoda ICERINK měla být původně dosti obyčejná plechová hala pro trénink hokeje, dodali jí ale hodně kvalit navíc: vstupní prostranství, dekorativní fasádu, posezení pro návštěvníky. I interiér má styl, i když je převážně z betonu a musí hlavně vydržet. Protože na hokejovém stadionu prý lítá testosteron ve vzduchu. „Když tam je dvanáct rozzuřených chlapů, kteří právě prohráli zápas, v ruce mají hokejky a na nohou brusle, tak to dost mění představy o tom, co je trvanlivý interiér,“ říká Roman Vrtiška. Na základě tohoto stadionu se zúčastnili soutěže na hokejový stadion v německém Mannheimu a už se jedná o stavbě.

Realizace studia Vrtiška&Žák: RIM CZ

Mluvili jsme i o tom, že kvalitní interiér znamená hlavně kvalitní koncept – dlaždičky nebo barvy nejsou až tak podstatné. Investorům se do zásahů mnohdy nechce, chtějí třeba právě jen hezké materiály. V tom případě se je ale Vrtiška & Žák snaží přesvědčit: „Když tam ten potenciál je, tak ho chytněte za pačesy.“ Jinak vás to prý bude trápit dlouhá desetiletí: „S tím se nedá žít,“ tvrdí designéři.

Vrtiška&Žák a Karolína Vránková

Řeč byla i o tom, jaký interiér je nadčasový, jaký příjemný a jaký instagramovatelný.

Oba designéři přitom začínali na mnohem menších zadáních: Roman Vrtiška studoval keramiku a pak produktový design, Vladimír Žák vystudoval design nábytku. To je ale nijak neomezuje, designér se dokáže vypořádat se zadáním velikosti stadionu i hodinek. Měřítko není tak důležité, hlavní je kreativita. A Vrtiška & Žák svojí kreativitě věří a nijak se za to nestydí. „Musíte být i trochu drzí,“ vzkazují.

Architektura a design jsou dvě různé věci, ale kreativita je jen jedna. Pusťte si rozhovor s designéry ze studia Vrtiška & Žák, kteří dělají hodinky, židle, interiéry i zimní stadion.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.