Deska týdne: Broken Bells nahradili excentricitu seriózností dospělého popu

4. únor 2014

Duo Broken Bells odmítá označení superskupina, vytížený producent Danger Mouse a James Mercer z The Shins chtějí, aby byl jejich projekt vnímaný víc jako regulérní kapela a méně jako pouhé rozptýlení hvězd. Jejich druhé album After The Disco nicméně naznačuje, že Broken Bells více sluší role nadšeneckého projektu než vážně míněné kapely. Nové album totiž až příliš často sklouzává do rutiny zkušených hudebních profíků.

Eponymní debut Broken Bells z roku 2010 překvapil posluchače skvělým mixem kosmické psychedelie a indiepopových refrénů. Na dvojce je všechno větší – refrény, aranže i ambice a kamsi se vytratila spontaneita i výstřednost. Nic z toho vás ale rozhodně nenapadne po triu úvodních skladeb, které se přeženou sluchovody jako divnopopový uragán – úvodní Perfect World táhne vpřed syntezátorová linka, titulní skladba stojí na hutném disko groove a Holding on for Life jde v navazování na hédonistickou éru diska druhé poloviny sedmdesátek ještě dál a v refrénu Mercer zní jako ztracený syn Barryho Gibba z Bee Gees. Je to parodie, pocta nebo jen meta odkaz? Kdo by to ale nad skladbou s takhle masivním hitovým potenciálem vůbec řešil?

Zbytek desky nicméně bohužel potvrzuje, že Danger Mouse je producent natolik zkušený a protřelý, že někdy se mu podaří odsunout hudební nápady do poněkud vedlejší role – ve skladbách The Remains of Rock and Roll nebo Leave It Alone se toho jednoduše zvukově děje tolik, že písnička samotná nemá v podstatě šanci vyniknout. Tam, kde debut dýchal překvapivými minimalistickými nápady, nabízí druhé album někdy až příliš sterilní, přeprodukovaný pop pro dospělé a nezachrání to ani koncepční příběh, který vypráví klipy.

03055060.jpeg

Na nahrávkách Broken Bells bylo vždy nejlepší, že se nikdy nerovnali The Shins + Danger Mouse, na novince to vlastně pořád platí. Škoda jen, že stejná rovnice tentokrát vygenerovala desku, která po vás po většinu času vlastně nechce, abyste si ji zamilovali, nebo ji nenáviděli. Stačí jí něco mezi.

Čtěte také

Hodnocení: 60 %
Broken Bells – After The Disco (Columbia, 2013)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.