DESKA TÝDNE: Od jídelního stolu zpět k mikrofonu. Jessie Ware odkrývá svá skrytá potěšení

22. červenec 2020

Britská zpěvačka Jessie Ware byla už od svého debutu před osmi lety brána jako nastupující hvězda ostrovní scény. Vzešla z undergroundu a její kombinování alternativní elektroniky s východisky r'n'b bylo už od počátku přitažlivé. Pak se ale na chvíli ztratila v lese nijakých popových melodií. Nyní přichází se čtvrtou deskou, na kterou se propisuje její umělecká vyzrálost, dvojité mateřství i získaný odstup od světa hudby. Zároveň zní mnohem zábavněji než předešlé počiny.

Podobně jako její krajanka a zároveň o několik let mladší zpěvačka Georgia se Jessie Ware na nové nahrávce netají svou láskou k disku. What's Your Pleasure? posílá Jessie Ware na místo, kam patřila od pradávna – přímo do středu tanečního parketu. Na něm se může rozehrát hned několik druhů scénářů, ale většina z nich skončí v momentě, kdy se světla rozsvítí, oslnivě třpytivá disko koule ztratí své magické kouzlo a osoba, se kterou jste ještě před pár momenty tančili, mizí v davu opouštějícím klub. Některé ze skladeb v sobě nesou pulsující bezstarostnost (Ooh La La), jiné zas jakési sbohem naposled (teskná závěrečná Remember Where You Are). Všechny ovšem zachycují Jessie Ware v její nejlepší formě.

Čtěte také

A přitom nechybělo málo a Jessie se svojí hudební kariéry málem vzdala nadobro. Od tohoto kroku ji dost možná uchránil i fakt, že v roce, kdy vydala své předposlední album Glasshouse, rozjela spolu se svojí matkou Lennie kariéru úspěšné tvůrkyně podcastu. Jejich Table Manners o rodině a jídle v únoru letošního roku zahájilo devátou sérii a mnozí posluchači ji budou znát především díky němu. Pravděpodobně i to pomohlo Ware vymanit se z neúspěšného honu za rádiovým hitem číslo jedna a zabřednutím do prostoduchých popových kolovrátků. Jessie Ware se takříkajíc našla v tepajícím italo disku plném chytlavých, ale na druhou stranu přiznaně slizkých, až úlisných basových linek, které jsou ne náhodou připodobňovány k teleportu do New Yorku 70. let.

Jessie Ware neubrala na schopnosti roztančit publikum. A What's Your Pleasure? má ve výsledku největší šanci vykouzlit pro Ware kýžený megahit. Ať už to bude otvírák Spotlight, za který by se nemusela stydět ani ABBA v období své největší slávy, nebo slaďák Save a Kiss. Důležitá je však jiná věc – z Jessie Ware je konečně cítit, že je jí to tak trochu jedno. Křečovitost, tak trochu skrytá i v dřívějších okázalých hostech či bombastických produkcích (Ed Sheeran, Benny Blanco), je tatam. Ware je drzejší než dřív, sejmula závoj zasněné, smutné, avšak tančící divy a její hlavní přání, aby si lidi pouštěli její čtvrtou řadovku při sexu, to jen potvrzuje.

What's Your Pleasure? asi neuhrane svým trochu retro zvukem každého, je ovšem potěšující, že Jessie Ware neskončila na smetišti hvězd, kterým předvídaná velká kariéra proklouzla mezi prsty, ale naopak našla samu sebe a podařilo se jí vykročit v rámci tvorby novou cestou. Tou, která jí ve výsledku možná sedí úplně nejvíc.

Proč je What's Your Pleasure? zatím nejlepší deskou britské zpěvačky Jessie Ware? Dočká se konečně rádiového hitu? Není retro zvuk spíš na obtíž, nebo sedí Jessie Ware jak nikdy předtím? Poslechněte si naši Desku týdne!

Jessie Ware – What's Your Pleasure? (2020, PMR Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.