Dětská šampíčka bych zakázala. Klientům závislým na alkoholu je i dvanáct let, říká adiktoložka

13. březen 2024

„Děti se učí od malička, že alkohol je norma, že bez alkoholu není oslava, není zábava. Od malička si s nimi ťukáme na zdraví, lijeme jim džusy do panákových sklenic,“ říká adiktoložka Helena Horálek. „Dětská šampíčka bych zakázala. Je to stejné jako žvýkačky ve tvaru cigaret, ty už zakázané jsou. Proč to neumíme udělat s alkoholem?“

„Česko má pro svůj vztah k alkoholu normu úplně někde jinde než státy kolem nás. Sociální vnímání je posunuto do kladné optiky, je běžné pít každý den, ke každému obědu, ke každé večeři. Když vedle nás někdo pije nad míru, dlouho děláme, že to nevidíme, omlouváme to,“ shrnuje adiktoložka český kontext.

„První kontakt dítěte s alkoholem proběhne jednoznačně v rodině. Rodiče to dělají v dobré víře. Myslí si, že když děti naučí na alkohol od dětství, nestane se jim, že budou v dospívání nebo dospělosti pít nad míru. To výzkum ale popírá. Vychází z něj, že děti, které doma měly striktní zákaz alkoholu, měly menší pravděpodobnost binge pití a míň se opíjely než ty, které byly na alkohol zvyklé od rodičů,“ říká Helena Horálek.

„Rodiče, kteří alkohol zakazují, u toho většinou podávají nějaké informace. Proč není pro děti dobrý, proč je tam hranice osmnácti let, diskutují o rizicích. Informované děti, které se pak k alkoholu dostanou, mají vybudovanou větší seberegulaci. Našim nejmladším klientům závislým na alkoholu je kolem dvanácti let. Důvody pití jsou různé a nesouvisí se socioekonomickým zázemím. Je to domácí násilí, zabíjení nudy i přílišný tlak na výkon ve školu nebo sportu,“ dodává.

„Chuť piva spojená s krásnými zážitky.“ Poslechněte si rozhovor s adiktoložkou Helenou Horálek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.