Dětské trauma lze znovu prožít a uzavřít. Holotropní dýchání nabízí hluboké poznání sebe sama

2. červen 2020

„Vědomě směřujeme pozornost dechu, tím se holotropní dýchání blíží meditačním technikám, dostáváme se výlučně do přítomného okamžiku,“ popisuje pro Balanc metodu psychiatr a psychoterapeut Stanislav Kudrle, který se učil přímo od autora této metody, známého československého psychiatra Stanislava Grofa. Rituální práce s dechem, hudbou a tělem je léčivým i sebepoznávacím nástrojem, dostává lidi do podobných stavů jako třeba psychedelika.

„Stav probouzí vnitřní ozdravné tendence organismu, známe to ze spánku, to je také rozšířená a uzdravující změna vědomí.“ Holotropní dýchání navozuje stavy, ve kterých má člověk šanci dotknout se traumatických událostí. Může je plně prožít v bezpečném prostředí a tím zhojit. Nahlédnout vlastní život, chování a vztahy v širších souvislostech. Pochopit třeba, proč jim jiní lidé ublížili nebo čím si sami škodí. Prožívá přitom silné emoce, které se výrazně projevují v těle. Procesu napomáhá silná evokativní hudba a vedou ji facilitátoři, kteří podstoupili výcvik. Neodžité emoce jsou „zaražené“ v těle a někdy je jim třeba pomoci. Prožitek se může odehrávat na psychické, fyzické a duchovní úrovni.

Čtěte také

„Přichází lidé s potřebou sebepoznání, hledání místa ve světě.“ I když je metoda terapeutická nebo může podpořit terapeutický proces, nechodí lidé s konkrétními obtížemi. Pro holotropní dýchání je dobré, pokud je člověk otevřený všemu, co přijde. Někdo se může prodýchat k hlubokým mystickým zážitkům, jinému se vrátí nepříjemné nebo i krásné vzpomínky z dětství a lze si odžít znovu i vlastní porod. Není neobvyklé, že lidé nahlédnou vztahy, které jim nesvědčí, a mohou se je rozhodnout opustit.

„Jedna klientka se na základě holotropního dýchání rozhodla pokračovat v léčbě závislosti, jasně prožila, co se stane, pokud ukončí léčbu nebo bude pokračovat.“ Stanislav Kudrle ale varuje před vyhledáváním metody jako zážitku. Aby mohl ozdravný proces lépe plynout, je většinou potřeba jít na holotropní dýchání vícekrát. Metodě by se měli vyvarovat někteří lidé s onemocněním srdce, lidé s angínou, vysokým tlakem a nemocemi dýchacího aparátu. Dále také ti, kteří trpí epilepsií a glaukomem. Psychické kontraindikace jsou závažné duševní nemoci léčené psychofarmaky, aktivní látkové závislosti a jiné. Ale právě závislí lidé mohou za určitých okolností z holotropního dýchání velmi profitovat.

Pusťte si záznam pořadu, ve kterém se dozvíte víc o metodě holotropního dýchání.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.