Dětství, domov, pohoda, babička. Proto máme rádi retro nábytek, říká architektka

20. květen 2021

Architektka Kateřina Dvořáčková nebyla spokojená s nabídkou nábytku do svých interiérů – dopadlo to tak, že založila obchod s retro nábytkem a dílnu, kde se opravuje. Dva dny po otevření se jí narodila dcera. A teď druhá. Bourání je tentokrát tedy nejen o práci, ale i o mateřství.

Proč si koupit starý nábytek, a ne nový? Kdo si kupuje repasované věci, snižuje spotřebu a ekologickou zátěž. Získá něco vyzkoušeného a kvalitního. Může si je nechat upravit přímo pro svůj interiér a bude mít kousky, které nemá nikdo jiný. Svým nekonzumním chováním navíc půjde příkladem ostatním. „A to je už docela dost důvodů, aby z toho měl člověk radost,“ říká zakladatelka a majitelka obchodu Vestibul Interier v Ostravě.

Renovace starého nábytku z dílny Vestibul Interier

Obchod je ve středu Ostravy blízko centrálního Masarykova náměstí. Jenže nakupovat se v Ostravě chodí spíš do obchodního centra Nová Karolina než do obchůdků na nákupní ulici. Jak se podniká ve městě, odkud odešli lidé? Vzniká tu řada malých podniků, kaváren, obchodů. Co všechno nabízí tahle nová alternativní Ostrava, která přichází po té staré? A je Ostrava baby-friendly?

Kateřina Dvořáčková podniká, kromě toho však také projektuje rodinné domy a interiéry a u toho se ještě stará o dvě malé děti. Na rozhovor přišla se svou mladší dcerkou, starou teprve šest týdnů, kterou si hned odnesl její partner. „Kdyby nebyl skoro padesátiprocentním pečujícím rodičem, tak by to nešlo,“ říká architektka. Společně se starají a podnikají a děti v tom prý jedou s nimi. „Je to skvělý model rodinného žití,“ dodává.

Poslechněte si nové Bourání nejen o lásce ke starému nábytku.

Renovace starého nábytku z dílny Vestibul Interier
Renovace starého nábytku z dílny Vestibul Interier
Vzpomínková místnost, kterou vytvořil Vestibul Interier
Ostravský obchod Vestibul Interier
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.