Doba workoholická. Z práce jsme udělali kult, kdo nestíhá, je nemocný

21. červen 2022

„Západní společnost žije kultem práce a výkonu,” říká v Balancu psycholog a psychoterapeut Adam Suchý. Podotýká ale, že se náš postoj k zaměstnání mění. Zejména u mladších lidí. Ti jsou někdy kvůli svému pojetí práce, ve které hledají smysl i prostor pro osobní čas, označováni za líné a pohodlné. Od školy jsme hodnoceni a porovnáváni, v dospělosti to může vést k vyčerpání a zdravotním potížím. Jak to máte se vztahem k práci vy?

„V případě, že přestáváte být výkonní, jste prohlášeni za nemocného.“ Podle zkušeností odborníků i z výzkumů vyplývá, že mnohé úspěchy přeceňujeme. Prestižnější pozice a větší plat nás učiní méně spokojenějšími, než jsme si představovali. V momentě, kdy máme zabezpečené základní potřeby, už lepší tričko nebo dovolená tolik radosti navíc nepřinesou.

Čtěte také

Často ani netušíme, co bychom kromě kariéry chtěli. Zaměstnání nám dává denní i roční řád. Má jasně stanovenou strukturu, hodnocení a na konci je odměna. Když prací vyplníme svůj život, nemusíme se do jisté míry zabývat ničím jiným. Nepříjemnými pocity, minulostí, vztahy. Může být svoboda volby děsivá, když můžu skoro cokoliv, co vlastně doopravdy chci?

Poslechněte si celý rozhovor o roli práce ve vašem životě, kultu výkonu a cestě k větší spokojenosti.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.