Dobro, Sympozium nových technologií, ODIVI, Voliéra No. 1

5. říjen 2013

Pivoňky na sněhu, DOBRO na triku, móda ve Voliéře a technologie budoucnosti. To jsou ve stručnosti témata první říjnové Modeschau, kterou jsme natáčeli v Moravské galerii v Brně, na Sympoziu nových technologií v Praze, na snídani u dobrodějky Anit z Fashionbook.cz a v backstagei Prague Fashion Weekendu v Pařížské ulici.

DOBRO: Fashion aktivismem proti rasismu
DOBRO spolupracuje kromě Fashionbook.cz třeba se sdružením Auto*Mat a do budoucna plánuje kampaň proti vyhazování jídla. Jde o dobročinný projekt online obchodu zoot.cz, který posílá kompletní zisk ze speciálních limitovaných kolekcí na konkrétní „dobré“ věci. Se šéfredaktorkou Fashionbooku jsem natáčela o tričkách proti netoleranci a rasismu, která pro DOBRO navrhl Pavel Berky. Navazují na aktuální kolekci F64.0, která se prezentovala v rámci Start-Up na Prague Fashion Weekendu 2013. Spojujícím výchozím bodem mezi F64.0 a tričky pro DOBRO je korzet. Peníze z DOBRA s Pavlem Berkym jdou na podporu organizace Romea, kde návrhář působí jako dětský lektor. Poslechněte si rozhovor s Anit.

Sympozium nových technologií
Šaty, které samy vyrostou, oděv, který mění tvar podle tepla, obuv z protobuněk a další novinky. Knihovna materiálů matériO uspořádala na konci září Sympozium o nových technologiích. Část programu, zaměřenou na nositelné technologie, trendy ve vývoji kostýmu a novinku využívající protobuňky, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na FB Modeschau. Rozhovor o nových technologiích natočila Ema Janáčková s jedním z hostů sympozia – Jiřím Militkým, který vede Katedru textilních materiálů Technické univerzity v Liberci.

02983310.jpeg

ODIVI: Když na Tebe sněží, neznamená, že jinde nekvetou
Přehlídka ODIVI na Prague Fashion Weekendu 2013 velmi příjemně otevřela nabitý program „české soboty“. Jak je u ODIVI zvykem, kolekce je maximálně nositelná a pohodlná. Je převážně v tmavých odstínech černá/modrá/fialová a nenásilně si pohrává s vrstvením a řasením. Výrazným prvkem jsou tisky pivoněk, které odkazují k tématu aktuální linie podzimně zimních oděvů: „když na Tebe sněží, neznamená, že jinde nekvetou“. Šaty jsou většinou variabilní, aby se daly využít pro denní i večerní nošení. Důraz na praktičnost je zřetelný i ve volbě materiálů, mezi kterými jsou vedle hedvábí a šifonu i funkční textilie. Fota z přehlídky si můžete prohlédnout na FB Modeschau. Poslechněte si rozhovor s autorkou ODIVI, čerstvou absolventkou UTB Zlín, Ivou Burkertovou.

Voliéra No. 1: čeští návrháři a silueta
Brno má až do jara velmi zajímavou výstavu zaměřenou na přístup současných českých návrhářů k práci s tvarem lidského těla. Výstava s názvem Voliéra No. 1 je „must visit“ nejen díky citlivé instalaci a obsáhlému průřezu osobitými kreativními přístupy. Doplňuje ji pestrý side program složený z přednášek, workshopů a performancí. Tématy přednášek jsou mimo jiné Antimóda přelomu 19. a20. století, Móda 20. století (21/10), Móda a moderní umění (11/11) nebo Glamour: návrat k ženskosti (25/11). Do instalace můžete nahlédnout ve fotogalerii na FB Modeschau a víc se o výstavě dozvíte od kurátorek Moravské galerie a art directorky Oldřišky Křížové, se kterou Voliéru No. 1 sestavily.

Odkazy:
zoot.cz/dobro
fashionbook.cz/2013/09/23/berkyortenfashionbook
materio.cz
odivi.cz
moravska-galerie.cz/moravska-galerie/vystavy-a-program/aktualni-vystavy/2013/voliera

Playlist:
Widowspeak – Calico (Captured Tracks)
Love Inks – Waiting On A Plane (Monofonus Press)
Clancy – Giving You Up (Spiel)
Pins – Mad For You (Bella Union)
MØ – Never Wanna Know (Sony)
Lodro – If Life Was Like A Movie (Tracer Sounds)
White Denim – At Night In Dreams (Downtown Records)
Liars – Mr Your On Fire Mr, Saint Laurent PFW SS14 Remix (Mute)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.