Dohoda patří do všech vztahů. Věci se totiž strašně rychle mění, říká terapeut Honza Vojtko

11. září 2023

„Bylo by fajn, kdyby lidi žili ve všech svých vztazích, nejen v těch intimních, s tím, že mají potřebu dělat dohody. Všechno má svůj kontext a věci se rychle mění. To, co platilo před týdnem, nemusí fungovat dneska. A nastupující generace žije pod velkým nátlakem toho, jak moc je to rychlé a jak rychle se všechno mění,“ říká párový terapeut Honza Vojtko v rámci debaty Inspiral Garden.

Matěj Čech, Johnanna Nejedlová a Honza Vojtko

Mladí lidé často přinášejí do společnosti nebývalou citlivost, otevřenější komunikaci a větší péči a zájem o svoje okolí i životní prostředí. Říká se jim generace K. „Respekt je hlavní hodnota generace K. Od něj se odvíjí konsent, dohoda. Té bez respektu nedosáhneme. Snažíme se lidem zvyšovat jejich citlivost a ukazovat, co se děje, když ve vztazích respekt není,“ doplňuje zakladatelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.

Matěj Čech aka Mat231

„Přestali jsme věřit pohádce o silném individuu a zaměřujeme se víc na kontext věcí, na to, že na to nejsme sami. Proto jsme víc empatičtí k jiným lidem,“ dodává hudebník Matěj Čech aka mat213.

Zapomínáme taky na to, že intimní vztahy jsou založeny i na nevědomých principech napojení. To vzniká tak, že nás dotyčný nějak oslovuje, ale my nevíme čím,“ dává příklad Vojtko. „Takže mezi námi bude vždycky něco, na co neudělám pravidlo, na co není řešení. A definice důvěry je, že ten samý člověk, který se mě možná i úplně nevědomě dotknul, mi pomáhá se zahojit.“

Jak se generace K staví k sexu a vztahům? Poslechněte si debatu z plzeňské Inspiral Garden.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.