Dokument o spisovatelce Ursule K. Le Guin řeší ambisexuální civilizaci i vesmírný anarchokomunismus

19. únor 2020

Ursula K. Le Guin patří k nejdůležitějším osobnostem imaginativní literatury druhé poloviny 20. století. Spisovatelce spojující sci-fi s feminismem, ekologií i úvahami o politice a lidské společnosti je věnovaný nový dokumentární film Worlds of Ursula K. Le Guin.

Ursula K. Le Guin zemřela v lednu roku 2018 a dokument Worlds of Ursula K. Le Guin měl světovou premiéru půl roku poté. Přinesl tak neplánované rozloučení s autorkou, která od 60. let minulého století představovala jeden z nejlépe artikulovaných hlasů ve fantastické literatuře. Nyní je možné snímek za drobný poplatek legálně streamovat online. Film je užitečný hlavně jako úvod do její tvorby, ale radost určitě udělá i znalým fanouškům už proto, že Le Guin tu přímo mluví a vysvětluje mnoho aspektů své tvorby. Kromě ní zde vystupují takové kapacity fantastické literatury jako China Miéville, Margaret Atwood nebo Samuel R. Delany.

Čtěte také

Film postupně probírá klíčová díla Le Guin, jako je fantasy série o Zeměmoří, ve které autorka spojuje magii se schopností pojmenovávat předměty, oceňovaný sci-fi román o civilizaci oboupohlavních bytostí Levá ruka tmy nebo historii anarchosocialistického vesmírného společenství v knize Vyděděnec. Dojde i na zásadní, ale u nás dosud nevydaný román Always Coming Home, což je neobvykle vystavěný, na ekologii zaměřený, utopicky laděný text popisující život a kulturu ve společenství utvořeném na Zemi dlouho po globální katastrofě.

Snímek také věnuje pozornost tomu, jak v jejích románech postupně krystalizují společenské a politické komentáře. Snímek zmiňuje, že autorčin otec se jako antropolog věnoval původním obyvatelům Ameriky a tragický osud tohoto etnika Le Guinovou celoživotně ovlivňoval. Napříč celou svou tvůrčí dráhou se zabývala tématem imaginace, které se znovu a znovu vynořuje v jejích skvělých esejích.

Fascinující je ale také sledovat vývoj autorčina vztahu k feminismu. Le Guin začínala psát fantastiku v 60. letech, kdy ženských autorek bylo v tomto žánru velmi málo. Její zmíněný román Levá ruka tmy z roku 1969 některé feministky oslavují, jiné upozorňují na jeho nedostatky. Podobně se vyvíjel pohled na ženské hrdinky v young adult fantasy sérii o Zeměmoří. Třetí tematickou linií, kterou film zmiňuje, je ekologie a vztah nejen k životnímu prostředí, ale i k živým tvorům o tom Le Guin mimochodem poutavě píše ve své rozsáhlé eseji Bok po boku, tlapku v ruce z loni přeložené esejistické sbírky Proč číst fantasy.

Film je klasicky vystavěný a skládá se především z komentářů různých osobností včetně samotné Le Guin a archivních záznamů. Popisy jednotlivých autorčiných románů tvůrci snímku doplnili animovanými pasážemi, které naštěstí působí celkem vkusně. Dokument tak nabízí nijak objevný, ale přesto podnětný pohled do mnoha světů Ursuly K. Le Guin.

Více o postapokalyptických utopiích, intergalaktickém feminismu a magii ukryté ve jménech si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.