Drogy, ekologický kolaps a spasitelé lidstva. V každé době žijeme trochu jako v Duně, teď možná nejvíc

15. květen 2024

Do kin letos vstoupil druhý díl Duny, kultovního sci-fi z pera amerického autora Franka Herberta, Netflix pak uvedl nové seriálové zpracování Problému tří těles od čínského spisovatele Liou Cch'-sina. Do podcastu Lit tak zamířil novinář Jakub Zelenka – druhý největší fanoušek těchto vědeckofantastických knih.

Frank Herbert Dunu napsal v 60. letech minulého století, tedy v době, kdy v západní společnosti výrazně narostlo užívání drog. Psychoaktivní látkou je svým způsobem i koření melanž v knížce. „Hlavně Paul Atreides má díky tomu psychedelické výjevy, vize a dokáže nahlédnout do budoucnosti celého lidstva. To samo o sobě musí být šílený trip,“ přibližuje sci-fi román Jakub Zelenka a dodává, že jeho autor měl mít údajně rád lysohlávky.

Duna patří mezi oblíbené knihy Jeffa Bezose nebo Elona Muska. Právě on ale představuje něco, před čím chtěl Frank Herbert společnost varovat. „Máme tu rodiny s obrovským kapitálem, až doslova velkorody, které hýbají ekonomikami států. Elon Musk teď privatizuje vesmír a hodně států na něm závisí třeba co se týče vysílání družic,“ vysvětluje Jakub.

Podstatně horší recenze než nová Duna dostává seriál Problém tří těles z produkce Netflixu. „Je to taková přesná citace, zasazená do západního prostředí a nemá to nic navíc. Román to ale příblíží lidem, kteří o něm ještě neslyšeli,“ hodnotí Jakub. I když ho nové zpracování spíše zklamalo, zůstává velkým fanouškem knižní předlohy.

Filmové zpracování Duny má dobře našlápnuto k tomu být stejně ikonickou sérií jako Pán prstenů. Co všechno se ale na plátno nedostalo a opravdu byla verze z roku 1984 od Davida Lynche tak špatná? Pusťte si Lit Honzy Dlouhého.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.