Duchovno v Simpsonech i South Parku. Náboženství v animovaných seriálech reflektuje každodenní život a stereotypy

21. září 2020

V Hergot!u jsme se podívali do světa animovaných seriálů. Tématem byly spirituální animáky, tedy animované seriály s duchovním obsahem. Řeč přišla nejenom na známé a oblíbené seriály jako Simpsonovi, South Park či Rick a Morty, ale také na ne úplně známé křesťanské animáky, jako jsou Veggie Tales. Hostem byl animákový a komiksový odborník, tvůrce pořadu Ektoplasma a častý spolupachatel filmově-kritického magazínu Čelisti na Radiu Wave Antonín Tesař.

Dlouhou dobu se animované seriály a filmy připisovaly výlučně dětem. To se podle Tondy Tesaře mění v 90. letech s nástupem Simpsonů a satirického South Parku a dnes už je úplně běžné, že animáky mohou být i pro dospělé a že se mohou zabývat hlubšími otázkami, včetně náboženství.

Animovaných seriálů, které berou náboženská nebo spirituální témata opravdu seriózně, je podle Tesaře stále málo. Ve většině animáků hraje víra zpravidla vedlejší, doplňující roli. Jako příklad uvádí Simpsonovy, kde je reflektován každodenní život, a právě proto je tam náboženství reprezentováno.

Čtěte také

Tvůrci Simpsonů vytvořili model americké společnosti, který je přiznaně hodně buranský. Náboženství v něm hraje podobnou roli, jakou hraje v samotné americké společnosti. Je součástí běžného života, v případě spousty postav jde o životní styl. Všechny postavy jsou ovšem karikatury.

V South Parku, který vznikl později v 90. letech, se tvůrci rovněž tímto způsobem snaží bojovat se stereotypy. Je však mnohem více konfrontační. Velkým tématem South Parku je totiž netolerance, která prochází celým seriálem.

Z novějších animáků jmenuje Tesař například Ricka a Mortyho. Jde o americký animovaný seriál z roku 2013, kde dvojice hrdinů – dědeček s vnukem – cestuje vesmírem a poznává jeho skrytá zákoutí. A v čem spočívá jeho náboženská dimenze? „Podle mě je to ta absurdita nebo ukazování vesmíru, který je větší než to, co my budeme kdy schopni pojmout. To je podle mě spiritualita Ricka a Mortyho,“ dodává.

Jak je vykreslováno náboženství v seriálu Futurama? Jaké jsou nejhorší křesťanské animáky? Kdo je Moral Orel? Vše se dozvíte v novém Hergot!u.

autoři: Fatima Rahimi , Petr Wagner , Jan Škrob
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.