Dům za cenu bytu v paneláku. A do zimy. To si přáli rodiče architekta Ondřeje Palenčára

5. říjen 2022

Aby se ušetřilo, pracovala na stavbě celá rodina a Ondřej Palenčár ji řídil. Jak věděl, co má dělat? „Nevěděl,“ směje se. „Studovali jsme to na Youtube a v časopisech.“

„Dvacet let jsme bydleli v panelovém domě, takže jsme chtěli co nejvíc času trávit venku a na terase,“ říká Peter Palenčár, tatínek architekta Ondřeje Palenčára. Dále si přáli obývat hlavně přízemí, v podkroví mít pokoj pro návštěvy vnoučat. Důležitá byla taky dílna. Jejich syn, tehdy ještě student architektury, jim dům navrhl. Bydlí tam už pět let. „Jsme spokojení až nadmíru,“ říká Peter Palenčár před domem ve Staré Červené vodě v Rychlebských horách.

Proč zachovali zdi staré stodoly? A proč zbytek původního domu zbořili? Samozřejmě jsme se také ptali na čem ušetřili. A co by dnes udělali jinak?

Od té doby, co dokončil dům pro rodiče, toho Ondřej Palenčár stihnul dost. Dostudoval, s kolegou Lukášem Ildžou založili studio Tri štrnácť. Také píše dizertaci o postagrárním venkově a pracoval ve Švýcarsku. Spolu s kolegy Štěpánem Vašutem a Adamem Kotenem navrhli také dům pro seniory v Křenovicích, kde už se žije. Co vše tam je a jak o něm uvažovali? Řada klientů přišla také s přáním rodinný dům na venkově jako navrhl pro rodiče. „Terasa a gril, to je prostě český sen,“ říká Ondřej Palenčár. Pro sebe by si to ostatně taky přál.

Ondřej Palenčár před domem ve Staré Červené Vodě v Rychlebských horách

S Ondřejem Palenčárem a jeho tatínkem o domě v Rychlebských horách. A také o postagrární vesnici, domově pro seniory a tvrdohlavosti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.