Evropské výstavy 2015: Goya, Aj Wej-wej, Munch, Kapoor a další

8. leden 2015

Bilancování roku 2014 odzvonilo a je na čase dívat se kupředu. Jaké výstavy byste neměli zmeškat, pokud v nadcházejících dvanácti měsících vycestujete do Londýna, Vídně, Berlína a dalších evropských měst? Připravili jsme pro vás přehled toho, na co se v roce 2015 těšíme my. Tahejte diáře!

Londýn

Milovníci abstraktního umění by rozhodně neměli zmeškat výstavu, kterou v půli ledna uvede Whitechapel Gallery – Adventures of the Black Square: Abstract Art and Society 1915–2015. Přehlídka totiž mapuje sto let vývoje abstraktního umění od Malevičova legendárního Černého čtverce z roku 1915. Bývalá elektrárna a dnešní Tate Modern připravuje na podzimní měsíce přehlídku The World Goes Pop, sledující vývoj pop-artu v 60. a 70. letech minulého století mimo zažité západní metropole. Expozice se zaměří na oblast Latinské Ameriky, Asie až po Blízký východ a nabídne na 200 děl týkajících se odvětví reklamy, filmu, výtvarného umění, hudby atd.

Londýnská Národní galerie otevře v říjnu výjimečnou expozici věnovanou výlučně portrétní tvorbě Franciska de Goyi. Průřez třemi dekádami tvorby jednoho z nejznámějších bojovníků za svobodu uměleckého vyjádření, který stále nesmí vycestovat z Číny – Aj Wej-weje, návštěvníkům nabídne začátkem září Royal Academy of Arts.

03287770.png

Vídeň

Přehledu výstav rakouské metropole tradičně dominuje Albertina. Doporučujeme ještě v lednu na poslední chvíli stihnout retrospektivu Joana Miróa, nebo si prohlédnout současnou sbírku Albertiny – od Francise Bacona po Gerharda Richtera. Únor přinese obsáhlou retrospektivu konceptuální umělkyně, která si „vypůjčovala“ díla druhých a často je označována za matku tzv. „appropriation art“ 80. let – Elaine Sturtevant. Zásadní prostor dostane koncem května norský modernista Edvard Munch. Téměř do konce ledna ještě můžete ve vídeňském Kunstforu vidět retrospektivu Henri de Toulouse-Lautreca, od jehož narození uplynulo loni v listopadu 150 let. Od konce ledna bude prostor Kunstfora patřit expozici Sleepless – The bed in history and contemporary art. Pod heslem „Make love, not war!“ tu můžete zkoumat fenomén postele v umění Nobuyoshi Arakiho, Luciana Freuda, Yayoi Kusamy, Egona Schieleho nebo třeba Jürgena Tellera.

Berlín

Zero byla původně německá umělecká skupina přelomu 50. a 60. let, z níž se stalo nejrozsáhlejší mezinárodní hnutí poválečného období. Berlínská galerie Martin-Gropius Bau na konec března chystá rozsáhlou výstavu ZERO – the international art movement of the 1950s and 1960s. Na první květnový víkend připadá masivní akce, kterou neradno zmeškat – každoroční Berlin Gallery Weekend.

Berlínská Gemäldegalerie zve na podzim do expozice The Botticelli Renaissance, výstavu o výrazném inspirátorovi starých mistrů i současných umělců připravuje ve spolupráci s londýnským Victoria & Albert Museum. Současné umění dostává velký prostor v bývalém nádraží – Hamburger Bahnhof. Od půlky března se budete moci seznámit se švýcarským multitalentem Dieterem Rothem, tvůrcem kreseb, maleb, knih, objektů, asambláží, ale i hudebníkem nebo básníkem.

03287771.jpeg

Paříž

Pařížské Centre Pompidou okupují až do konce dubna balónková zvířata, další notoricky i méně známá díla jednoho z nejvýraznějších umělců současnosti – Jeffa Koonse. Další celebritu současného umění – sochaře Anishe Kapoora – potkáte, pokud se mezi červnem a říjnem vypravíte do Versailles. Kapoor je tak dalším z řady osobností, jejichž díla už v areálu někdejší královské rezidence byla k vidění (Jeff Koons, Takashi Murakami, Joana Vasconcelos). Pařížská pobočka Galerie Perrotin uvede v lednu a únoru výstavu venezuelského pionýra v oblasti kinetického umění a op-artu Jesuse Rafaela Sota. Soto na konci 60. let vytvořil svůj první legendární objekt z kategorie „Penetrables“, kterých za svoji tvůrčí dráhu vytvořil víc než třicet, a „Penetrables“ se tak staly ikonickým symbolem jeho tvorby.

03269760.jpeg

Amsterdam, Frankfurt

Amsterdamské Stedelijk Museum přivítá koncem února teprve třicetiletého umělce, o němž je ale především v Británii hodně slyšet, Eda Atkinse. Oslavovaná byla především jeho loňská výstava v Serpentine Sackler Gallery. Součástí vyzdvihované multimediální instalace byl i ochlasta Dave, počítačem vygenerovaný avatar. V Berlíně žijící umělkyně Isa Genzken je podle MoMA, kde měla vloni retrospektivu, jedna z nejvlivnějších žen v umění posledních třiceti let. Frankfurtské Museum für Moderne Kunst otevře v půli března výstavu jejích pestrobarevných a z různých materiálů složených objektů, k vidění budou i tzv. manekýny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.