Falešný Hetfield i podmanivé melodie. Špína se prodírá napadanou hromadou podzimních novinek

22. říjen 2021

Šaman a Kazi se tentokrát sešli ve dvou, aby punkovými hráběmi nahrnuli do éteru kupu podzimního hluku. V hromadě zahraničních novinek z DIY scény se najde snad všechno. Je pestrá jako podzimní listí.

Po berlínských elektroniku milujících punks Operant s italskými kořeny přijde skoro povinná návštěva v katalogu labelu La Vida Es U Mus, a to nejen tak ledajaká – Šaman si vybírá oi! punk The Chisel s nakažlivě optimistickou náladou a Kazi sahá po zakukleném barcelonském allstar projektu Algara. Východní Evropu tentokrát reprezentují Please z Běloruska, kteří v dobrém slova smyslu připomínají tuzemské Vole, ovšem s podstatně přísnějším ACAB postojem.

Z Kanady Špínu zaujal one man projekt Old Moon s působivou směskou post-punku a shoegaze nebo struční a divocí The Imploders, čerpající z odkazu Dead Boys a The Stooges. K post-punku se ještě vrátíme u kalifornských Death Bells, zato DC kapela Brnda přivede Šamana i Kaziho k lehkému úžasu nad skvělým melodickým dischord zvukem v podání bandy, která jako by se doposud skrývala v největší tmě přímo pod lampou.

Tolerance k jisté míře lopaťáctví se možná do čerstvé Špíny protlačila díky nedávnému dílu o Turnstile, každopádně to znamenalo zařazení ochutnávky z nové desky britských Big Cheese, kde se dočkáte nejenom něčeho jako rapování (dle soudu Šamanova), ale i vokálních poloh nepokrytě kopírujících manýry Jamese Hetfielda (to tam slyší Kazi). Diskuze, zda se jedná o rafinovanou parodii, zůstává opět otevřená.

A nebyla by to Judita, kdyby neupozornila na spřízněnou vídeňskou scénu skladbou z nové nahrávky dua Privat. Monumentální finále patří singlu z připravovaného kolaboračního ala Chelsea Wolf a Converge, které, jak jsme zjistili, má potenciál oslovit i ty, kteří partě J. Bannona dosud neholdovali.

Jak zní fungl nové zvony smrti? Funguje slovo Brnda podstatně lépe než fádní křestní jméno Brenda?

autoři: Petr Wagner , Honza Šamánek , Miloš Hroch
Spustit audio