Festival Brno Design Days má nově i módní přehlídky. Předvedli se studenti i profesionálové

9. říjen 2018

Módní dění v Brně je o jednu příležitost bohatší. Přehlídka designu Brno Design Days se při letošním třetím ročníku odhodlala vedle výstav, přednášek a workshopů nabídnout i módní shows. Jaká móda se ukázala a jak se přehlídky povedly?

Několikadenní přehlídku designu pořádá mladé brněnské architektonické studio Kogaa a kurátorka Alexandra Georgescu. Už potřetí se jim povedlo ukázat skvělý cit při volbě zajímavé lokace a také smysl pro výběr neokoukaných lokálních a mezinárodních hostů z oblastí architektury, designu a módy. Módní přehlídky se odehrály ve dvou večerech v hlavním dějišti festivalu, ve funkcionalistickém hotelu Avion. Zájem o ně byl větší, než organizátoři očekávali, oba večery byly vyprodané. Představili se studenti i profesionálové a celková úroveň přehlídek byla po stránce obsahu i produkce na první pokus dobrá.

Organizátoři se během Brno Design Days rozhodli nezakrývat probíhající rekonstrukci hotelu Avion. Na některých místech zářila čistota a elegance funkcionalistických řešení, jinde noblesu srážely sádrokartonové podhledy a vyhřezlé kabely. Možná i to pomohlo nastavit atmosféru, ve které se míchal příjemný poměr zaujetí a profesionality s uvolněností a neformálností.

Páteční večer patřil studentským kolekcím. Své práce předvedli středoškoláci z nového oboru Ekotextil design na brněnské SSUD. Druhá přehlídka byla svěřena dvojici Jan Smejkal (UMPRUM) a Johana Skálová (ADO Zlín). Sobota byla věnovaná pokročilým tvůrcům.

Jedinečnou událostí byla přehlídka nejnovější kolekce známé a respektované designérky Denisy Nové. Šlo o linii představenou premiérově na zářijovém týdnu módy v Praze – Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Minimalistické a přitom velmi jemné a ženské modely skvěle podpořil make-up. Stejně jako nadčasové oděvy vyjadřoval zpochybnění uspěchaného systému módních sezón.

Jak s tématem kontrastu pomalé a rychlé módy pracovala kolekce značky Theó, kterou tvoří oblíbená brněnská designérka Andrea Lojkásková? Jakými přírodními látkami barvila své modely ve Francii usazená návrhářka Anna Sioux? A jak vysoko se během tři let podařilo vystoupat ambiciózní značce doplňků a zavazadel Procházka Carbon Luggage? Poslechněte si v reportáží Modeschau z módních přehlídek Brno Design Days.

Playlist:
Le Makeup – Lush
Kelela – Truth Or Dare (MikeQ Remix)
Aggromance – Espadas Y Serpientes
Dena – Imaginary Friends
Blasta Masta – Yegua
Cuyo – Care Con Flare
Ouri – We Share Our Bloods
Dena – So Wrong (feat. Sean Nicholas Savage)
Jasmine Infiniti – Wat U Gon Du
Jasmine Infiniti – What I Need

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.