Hergot!: Biblické prostitutky v komiksových rámečcích

1. srpen 2016

Co má společného komiks a náboženství? Tenhle žánr s bublinami se stal svébytným médiem, které už nepokrývá zdaleka jen superhrdinské příběhy, takže bylo o čem mluvit. Zatímco Petr Wagner se díky své evangelikální výchově dostal ke komiksu skrze tzv. spasenky, které popularizační formou vyprávěly příběh obrácených hříšníků, milovník nezávislého komiksu a náš kolega z pořadu Turban Jan Bárta zase díky svým oblíbeným tvůrcům začal nakukovat do Bible.

Nejvíce nás ve studiu zaujal kanadský komiksový autor Chester Brown, který ve svém životě ani nedostal možnost se křesťanství vyhnout, vyrostl totiž v rigidní baptistické rodině. O tom, že se se svou konzervativní výchovou vyrovnal po svém, svědčí jeho undergroundová díla, ve kterých se neštítí otevřeně sexuálních témat. Jaký má přesně vztah ke křesťanské víře, není zcela jasné, zdá se ale, že se touto otázkou dost intenzivně zabývá, a nakonec se dostala i do jeho komiksů, i když trochu nečekanou cestou.

03676745.jpeg

Chester Brown nejprve ve svém komiksu Paying For It (Sex není zadarmo) popisuje z autobiografické perspektivy své vztahy s prostitutkami. Sice velmi otevřeně, ale citlivě a nikoli cynicky. Tématu prostituce se přidržel i v další knize Mary Wept Over the Feet of Jesus s podtitulem Prostitution and Religious Obedience in the Bible. Kniha vypráví biblické příběhy prostitutek, ale obecně žen, které aktivně využívaly své tělo k vylepšení svého životního údělu. Ve strohých, ale přesných a nápaditých převyprávěních si tak můžeme přečíst příběhy Támar, Rachab, Rút, Batšeby nebo Ježíšovy matky Marie.

Náboženství se věnuje i Brownův blízký přítel a spolupracovník Joe Matt, který se zabýval svou náboženskou (tentokrát katolickou) výchovou a jejím dopadem na vlastní sexualitu. V autobiografickém komiksu Peepshow popisuje především svou závislost na pornografii, ale také pocity viny, které s ní měl spojené.

03676744.jpeg

Zdá se, že náboženská výchova, vztahy a dospívání jsou v komiksu oblíbené téma, protože stejné téma zpracoval i Craig Thompson ve svém úspěšném díle Blankets (Pod dekou). Thompson popisuje hledání cesty k lásce a vztahu, ke kterým je třeba probojovat si cestu přes výchovu, která celý svět kolem nich démonizuje. To vše tentokrát ale citlivě a v nostalgických odstínech platonické lásky. Zatímco Honza Bárta se přiznal, že tuto knížku nečetl, vychválil ji Petr Wagner, který u ní nostalgicky zavzpomínal na niterné pocity svého dětství.

Více ze světa náboženství, komiksových bublin a slovních hříček Honzy Bárty poslouchejte zde.

03676746.jpeg
autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.