Hergot!: Muhammad Ali, Malcolm X a zápas proti bílé nadvládě

19. červen 2016

Když na začátku června zemřela americká boxerská legenda Muhammad Ali, mnozí kromě jeho legendárních sportovních soubojů a netypického stylu připomínali také jeho politické angažmá a náboženské vyznání. Ali se totiž stal nejen symbolem války ve Vietnamu, když odmítl povolávací rozkaz do armády, ale také představitelem boje za práva Afroameričanů, když vstoupil do hnutí Nation of Islam. Právě o této nábožensko-politické organizaci, její spletité historii, zvláštní věrouce a radikálních politických cílech v Hergot!u promluvil publicista Matěj Metelec.

„Jednou ze zásadních představ organizace Nation of Islam o roli Afroameričanů ve Spojených státech bylo naprosté oddělení. Oni skutečně říkali, že nechtějí mít s bílými ďábly nic společného. Jedním z těch nápadů na řešení problémů Afroameričanů bylo, že by jim Spojené státy měly dát jeden nebo dva státy, které by byly jenom jejich, kam by se přestěhovala celá afroamerická populace a tam nezávisle žila,“ vysvětluje Matěj Metelec jeden ze zásadních politických cílů Nation of Islam, totiž požadavek rasové separace.

Hnutí Nation of Islam je ale zajímavé i z náboženského hlediska. Nikdo vlastně neví, kde a jak se tato prazvláštní odnož islámu mezi Afroameričany vzala. Jisté je, že Nation of Islam založil v roce 1930 záhadný Wallace Fard Muhammad, který po čtyřech letech zmizel. Do roku 1975 hnutí vedl Elijah Muhammad, ale největší slávu si hnutí vydobylo v 60. letech, kdy v něm působil Malcolm X a jeho členem se stal také Muhammad Ali.

02529349.jpeg

Hnutí se sice hlásí k islámu, jeho mytologie má v sobě ale i leccos z křesťanství, vykazuje podobné rysy jako jiná nová náboženská hnutí vzniklá na území Severní Ameriky a dají se v něm vysledovat i prvky sci-fi. Příčinou špatnosti ve světě má být bílá rasa, kterou kdysi z rasy černé vyšlechtil šílený vědec Yakub.

Pokud chcete slyšet víc o duchovním zázemí boxera, který lítal jako motýl a bodal jako včela, laďte Wave a poslouchejte Matěje Metelce, publicistu a redaktora kulturního čtrnáctideníku A2.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.