Hergot! o scientologii: Církev, firma nebo poradna?

22. únor 2015

Scientologie patří mezi nová náboženská hnutí, které vyvolává mnoho otázek. Nejen kvůli ojedinělé postavě jeho zakladatele L. Rona Hubbarda a mnoha případům vydírání a manipulace s lidmi uvnitř organizace. Jisté totiž není ani to, zda se dá scientologie považovat za náboženství.

O těchto a dalších otázkách mluvili redaktoři Hergot!u s exkluzivními hosty – paní Marií a panem Břetislavem, kteří strávili jako scientologové významnou část svého života.

Scientologie má své kořeny v 50. letech, kdy spisovatel sci-fi románů L. Ron Hubbard vydal první knihu o psychologické teorii nazvané dianetika. Psychologickou metodu později rozšířil na základě dalších zkoumání o transcendentální prvky, a tak vznikla scientologie a scientologická církev.

Manželé Břetislav a Marie, kteří přijali pozvání do studia, mají se scientologií hojné zkušenosti. Břetislav se setkal se scientologií už v 70. letech ve Švýcarsku a nějakou dobu působil jako scientologický „farář“. Na otázku, jestli je vůbec scientologie náboženství, však nedal úplně jednoznačnou odpověď. Scientologové se scházejí k tzv. nedělním službám, kde se také recituje scientologické vyznání víry. Postupem času se z těchto setkání stala podle Břetislava spíše reklamní agitace. Z celé scientologie se ostatně podle Břetislava stal v posledních desetiletích především stroj na peníze. To potvrdil v jednom ze svých rozsudků i německý ústavní soud, který odmítl uznat scientologickou církev jako náboženskou nebo světonázorovou organizaci a označil ji především za organizaci orientovanou na zisk.

To byl nakonec jeden z důvodů, proč Břetislav a Marie scientologickou církev opustili. O myšlenkách scientologie však dokážou stále mluvit se sympatiemi, a tak se můžete těšit na vysvětlení základních myšlenek scientologické nauky, ale také se dozvíte něco o metodě auditingu a způsobu, jak být tzv. „clear“. Scientologický přístroj e-metr ostatně přinesli manželé i do studia a redaktoři Hergot!u si jeho fungování vyzkoušeli na vlastní kůži.

03320554.jpeg

A jak je to se vztahem scientologie k ostatním náboženstvím? Jedním ze symbolů scientologie je kříž, z toho ale nelze usuzovat přílišnou blízkost křesťanským myšlenkám. S Ježíšem Kristem nemá scientologie nic moc společného a podle Břetislava je to také právě kvůli křesťanskému symbolu oběti. „Scientologové nejsou rádi obětí, jsou rádi příčinou a rádi vytvářejí účinek,“ říká.

Playlist:
Juliette Lewis And The Licks – Hot Kiss
Hayes – Never Can Say Goodbye (Jackson 5 cover)
Doug E. Fresh & The Get Fresh Crew – All The Way To Heaven
Edgar Winter Group – Free Ride
Beck – Asshole

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.