Hergot!: Otevírání oken katolické církve

20. říjen 2013

60. léta proběhla v duchu rokenrolu a sexuální revoluce, Ameriku ovládli hippies a hnutí proti rasové segregaci, ve městech západní Evropy se bouřili levicoví studenti a v Praze se schylovalo k pražskému jaru. Zásadní pohyb ale proběhl i v katolické církvi. V letech 1962–1965 se uskutečnil II. vatikánský koncil, který otevřel v mnoha ohledech katolickou církev modernímu světu.

Současný papež František nedávno oznámil, že hodlá kanonizovat dva významné papeže 20. století. Jana Pavla II. a Jana XXIII. Právě druhý jmenovaný se zapsal do historie jako svolavatel koncilu. O papeži XXIII. i o II. vatikánském koncilu si povídali Jakub Ort, Petr Wagner a Dominik Čejka s historikem z Akademie věd ČR docentem Jaroslavem Šebkem, odborníkem na dějiny katolické církve ve 20. století. Jaroslav Šebek pomohl objasnit, co bylo cílem II. vatikánského koncilu, jaké konkrétní změny se projevily v katolické církvi i jak lze chápat proreformní a protireformní frakce, které proti sobě stojí od dob koncilu až po dnes.

Že se nejedná o historické téma odtržené od reality, napoví mnohé exkurzy k dalším papežům a souvislosti s dnešní dobou. Bavili jsme se i o dědictví koncilu dnes. Podle hosta pořadu ostatně lze najít mezi papežem Františkem a Janem XXIII. mnohé paralely a kanonizace Jana XXIII. může v lecčems symbolicky předznamenávat Františkovy snahy a směřování. Jaroslav Šebek se navíc netají tím, že by „bylo potřeba znovu otevřít okna a pustit do církevních struktur čerstvý vzduch“.

V obvyklém biblickém okénku jsme hledali paralely mezi výňatkem z koncilního dokumentu a starozákonním prorokem Jeremjášem a celý pořad provázela typická pokoncilní hudba, totiž folkové a bigbítové mše 60. a 70. let.

autoři: Petr Wagner , Dominik Čejka , Daniel Ort
Spustit audio