Hergot!: Záhada psychokineze. Hodíš šestku silou vůle?

13. listopad 2016

S Ivanem Sobičkou ze spolku Žádná věda jsme mluvili o veřejném pokusu, při kterém se měli lidé silou myšlenky snažit ovlivnit, jak dopadne hrací kostka. Řeč byla ale také obecně o parapsychologii, věcech na rozhraní ezoteriky a vědy a o tom, co znamená náhoda.

Spolek Žádná věda se prohlašuje za „sdružení pro realizaci experimentů na pomezí vědy, umění a zábavy“. Využívají kouzla experimentů, do kterých zahrnují i širokou veřejnost, a jejich pokusy nepostrádají ani smysl pro humor. Na rozdíl od předchozích pokusů se tentokrát vydali na pole, které zajímá i mnohé ezoteriky, ale také jejich zrcadlové odpůrce – skeptiky a bojovníky za tvrdou racionalitu. Do veřejného prostoru umístili přístroje, které po stisknutí tlačítka vystřelují hrací kostku. Lidé, kteří tlačítko mačkají, se mají pomocí myšlenky pokoušet ovlivnit let kostky tak, aby padala šestka. Do přístroje je zabudována i kamera, která vše snímá, a výsledky se poté vyhodnocují. Experiment má ukázat, zda existuje něco jako psychokineze, tedy možnost pomocí myšlenek ovlivňovat fyzický svět kolem nás.

Ač to možná zní poťouchle, obor parapsychologie, který se podobnými otázkami zabývá, je sice podle Ivana Sobičky menšinový a opomíjený, funguje ale podle přísných vědeckých pravidel a má své instituce i impaktované vědecké časopisy. Jeho představitelé tvrdí, že lze ukázat sice velmi malý, ale zřetelný vliv, který může mít myšlenka na materiální svět.

Nejspirituálnějším motivem celého experimentu je podle Ivana Sobičky motiv náhody (náhoda je ostatně název celé akce, jejíž stránky si můžete prohlédnout zde). Lidé se přou, jestli je náhoda jen pojmenování pro fenomény, které fungují podle jasných pravidel, pouze je zatím nedokážeme vysvětlit, nebo jestli je to opravdu svébytný prvek působící v našem světě i celém vesmíru. „Když jsem se ptal jak vědců, tak spirituálně nebo ezotericky uvažujících lidí, všiml jsem si, že se lidé opravdu dělí na ty, kteří věří v náhodu a kteří nevěří v náhodu. Překvapivě ti největší ne-materialisté nevěří v náhodu stejně jako ti největší materialisté. Za dopadem kostky musí být jasná příčina, akorát ji nevidíme, tak říkáme, že je to náhoda, řekne třeba vědec materialista. Stejně tak hluboce věřící člověk řekne, že nic se neděje náhodou a za vším je něco pevně daného,“ komentuje nečekané linie, podle kterých se dělí pohled na náhodu, Ivan Sobička.

Pokud chcete slyšet víc o zábavném pokusu, parapsychologii a náhodě, ale i o psychokinezi v Bibli, pusťte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.