Housing First v ohrožení. Bude úspěšný brněnský projekt zrušen z ideologických důvodů?

12. říjen 2018

Brno bude mít s největší pravděpodobností novou primátorku. Markéta Vaňková z ODS dala už před volbami jasně najevo, že město pod jejím vedením nebude pokračovat v projektech, které řeší bezdomovectví. Jaký je důvod? Bydlení si podle političky zaslouží jen „slušní“ lidé.

Brněnský magistrát v příštích letech zřejmě povedou ODS, lidovci, sociální demokraté a Piráti. Z vyjádření budoucí primátorky to vypadá, že za této konstelace nebudou pokračovat důležité sociální projekty, které dostaly rodiny z ubytoven do standardního bydlení a pomáhaly i jednotlivcům bez domova. První z nich – Rapid Re-housing – pomohl padesátce rodin, které bydlely v soukromých ubytovnách, azylových domech nebo na podobných nevyhovujících místech. Vaňková chce nyní projekt podle svých slov vyhodnocovat.

To by nemělo být nic složitého, výsledky jsou jasné: po roce si byt udrželo a splňovalo nastavené podmínky čtyřicet osm rodin. To je 96% úspěšnost, tedy dokonce vyšší, než autoři projektu na začátku očekávali. Jasně se navíc ukázalo, že se díky standardnímu bydlení zlepšují výsledky dětí ve škole, zdravotní stav celých rodin i jejich zapojení do pracovního procesu. Projekt posbíral řadu ocenění. Namátkou třeba 1. cenu za nejlepší projekt řešení bytové nouze v Evropské unii v letech 2010 až 2017.

Markéta Vaňková, lídryně brněnské kandidátky ODS, která skončila v komunálních volbách za vítězným ANO

Zpochybňovat úspěšnost Rapid Re-housing na jiných základech než argumentem „nemám rád hnutí Žít Brno, které s ním v minulých letech přišlo“ jde těžce. Jak ale ukazuje přístup Vaňkové k druhému projektu Housing First, celý problém opravdu leží spíše v ideologii.

Koncept „bydlení především“ není český vynález. Do praxe ho zavádí řada evropských států. Premisa založená na odborných studiích je jednoduchá: dejte lidem bydlení a dostaví se úspěchy i v dalších oblastech. Z ulice se totiž do práce chodí těžko. Brno takhle chtělo pracovat s jednotlivci. Teď ale budoucí starostka tvrdí, že Housing First podporovat nebude.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

„Jsem přesvědčena, že by měl být uplatněn princip zásluhovosti a s bydlením by měl být spojen minimálně požadavek zaměstnání těchto osob,“ řekla politička v rozhovoru pro INFO.CZ. Jedná se podle ní většinou o drogově závislé a lidi, kteří mají tendence k sebevraždám. Není tak prý bezpečné je ubytovávat do domů mezi „slušné, pracující a platící nájemce“.

Podobné fráze o slušných lidech a na druhé straně vyvrhelích, kteří si pomoc nezaslouží, mohou znít dobře během předvolebních kampaní. Problém bezdomovectví ale v praxi nijak nevyřeší. Rušit z ideologických důvodů projekty, které fungují, nikam nevede. A pokud město ustoupí od funkčního řešení bezdomovectví, tak vlastně nepomůže ani těm „poctivě pracujícím“.

Je v projektu, který ubytovává rodiny, vůbec co hodnotit? Poslechněte si audioverzi příspěvku.

autor: Markéta Žižková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.