Hranice mezi vědou a spiritualitou je umělá, říká fyzik z CERNu

25. duben 2021

Jan Rak, který působí jako fyzik v CERNu, si od Spolku skeptiků Sisyfos vysloužil anticenu Bludný balvan za rok 2019. Příčinou je jeho svérázný přístup ke světu založený na neortodoxním pojetí kvantové fyziky a aplikaci jejích poznatků v běžném životě.

Jak už to tak bývá, problém pro sisyfovce vzniká tam, kde se sféra vědy setkává a prolíná se spiritualitou. Sám Rak přitom upozorňuje, že až do období renesance tyto dvě oblasti nebyly oddělené – bariéru, která se mezi nimi vytvořila, považuje za umělou. S tím souvisí i jeho prapůvodní motivace studovat fyziku – říká, že chtěl pochopit podstatu světa a smysl života na Zemi.

Z kvantové fyziky vyvozuje jeden zásadní závěr: člověk má coby pozorovatel zásadní vliv na to, co pozoruje. Lidé si tedy do značné míry tvoří vlastní realitu. Kvantová fyzika ho tak vede k pohledu na svět, který je v mnoha pohledech podobný šamanismu nebo magii.

Do historického kontextu tento způsob myšlení zasazuje religionistka Zuzana Kostićová. Stejně jako Rak přitom jako na zcela zásadní knihu z oblasti propojování novodobé fyziky a (alternativní) spirituality upozorňuje na Tao fyziky Fritjofa Capry.

Zajímá vás víc? Poslechněte si celý rozhovor v novém Hergot!u.

autoři: Dominik Čejka , Jan Škrob , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.