Hruboskalské skalní město je ideální místo na rande, lezení po skalách i na filozofování o životě. Pojďte si ho projít

25. červen 2020

Podcastová série Bludičky vás tentokrát zavede do pískovcových zákoutí skalního města u Hrubé skály. Je to jedna z tradičních českých horolezeckých oblastí a její součástí je i symbolický hřbitov.

Výlet mezi pískovcové skály, které Kačka obdivuje zdola a Jana, která na ně leze, i shora, vyvolal otázku, proč vůbec mají lezci potřebu skály pokořovat. Je to kvůli pocitu výjimečnosti na vrcholu, nebo je skála protivník, kterého by měl člověk překonat? Pro Janu je lezení mimo jiné možnost, jak se dostat na místa, kam se běžní lidé nedostanou, a podívat se na krajinu z nové perspektivy.

Během putování mezi skalními věžemi se holky v rozhovoru o skalách a horolezcích dostaly taky k příběhu Josky Smítka. Ten během druhé světové války odmítl nastoupit na nucené práce do Německa a ukrýval se v jeskyni právě ve Skaláku. Joska byl Janin velký dětský hrdina, a tak se rozhodne Kačku do těžce přístupné skrýše vzít, čímž ji vlastně přiměje k (hodně) malému horolezeckému počinu.

Chutná voda z místní studánky jinak za úplňku? A proč bere Kačka kluky na první rande právě sem? Poslechněte si díl podcastové série Bludičky věnovaný Hruboskalsku.

Všechny díly Bludiček najdete na webu wave.cz/bludicky a taky se můžete přihlásit k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka