I drobná kritika za výkon se v nás mele jako tragédie. Proč si připadáme nehodnotní a zbyteční

27. červenec 2021

„Pocit hodnoty má kořeny v raných dětských zkušenostech, když se cítíme být přijatí a milovaní,“ říká v Balancu psycholog, psychoterapeut a lektor soft skills Jan Benda. Každý někdy zápasíme s kritikou –⁠ nejen tou od okolí, ale také s vnitřním dialogem, vnitřním kritikem, který k nám umí být zlý a krutý. Kde v člověku vzniká pocit vlastní hodnoty a co dělat, když jsme si ho z dětství neodnesli?

„Vytvoří se domněnka, že když budu jiný, lepší, tak budu milovaný a akceptovaný.“ Takové schéma myšlení nás může provázet celý život. Snažíme se proto dosáhnout kariéry, mít hodně peněž, krásné tělo a obklopovat se úspěšnými a pohlednými lidmi. Stejně jsou ale momenty, možná i časté, kdy si připadáme, že nestojíme za nic. Že jsme nejhorším člověkem na světě. Okolí, majetek a ani tělo ale pocit hodnoty nepřinese, musíme se podívat dovnitř sebe.

Psycholog a psychoterapeut Jan Benda

„Pomáhá, pokud vytvoříme blízký vztah a zažijeme přijetí s nedostatky a chybami.“ To ale nestačí. Podle Jana Bendy můžeme stále hledat láskyplný a soucitný postoj sami k sobě. Důležité je vnímat vnitřní hlasy kritiky jako jednu z našich součástí, ne jako celou osobnost.

Teprve když tuto část oddělíme, třeba ji i pojmenujeme a nakreslíme, můžeme s ní vést dialog. Zjistíme, že má nějakou funkci, že nám chce pomoci, pouze si navzájem nerozumíme a bojujeme sami se sebou. K jejímu poznání lze využít i různé techniky, které psycholog a psychoterapeut blíže popisuje v rozhovoru.

Poslechněte si celý Balanc o sebekritice, pocitu nehodnoty a cestě ke spokojenosti.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.