Ida Kelarová: Čhavorenge pokračuje

25. leden 2012

Vybraných 100 romských dětí ve věku od 6 do 19 let tvoří pěvecký soubor s názvem Čhavorenge. Projekt založila v loňském roce zpěvačka a hudebnice Ida Kelarová, s cílem podpořit talentovanou mladou romskou generaci.

Původně ho plánovala jen na rok, ale díky dobrému ohlasu pokračuje dál. Čhavorenge funguje pod záštitou občanského sdružení Miret, které se orientuje na prezentaci romské kultury na profesionální úrovni. Sbor, který má na programu původní romskou tvorbu jsme vám v Odpolední session představovali s Idou Kelarovou.

Projekt Čhavorenge má za sebou teprve rok fungování, ale jeho kořeny sahají do 90. let. Je v podstatě vyústěním aktivit sdružení Miret, které Ida Kelarová zakládala v roce 1998. Jejím cílem bylo a stále je podporovat umělecký růst a tvorbu mladých romských umělců. S Čhavorenge mají romské děti příležitost na sobě pracovat a vystupovat v Česku i zahraničí. Ptali jsme se na písně, které Čhavorenge zpracovává, na to, jaký k nim mají romské děti vztah a co pro ně konkrétně aktivita v souboru znamená.

Ida Kelarová, rozená Ida Bittová, je česká zpěvačka, muzikantka a sbormistryně, sestra zpěvačky a herečky Ivy Bittové. Velmi aktivní a zcestovalá žena žila několik let ve Walesu, v Dánsku nebo Norsku a všude koncertovala, vedla workshopy a učila romské písně. Více se o aktivitách Čhavorenge a Miret dozvíte na www.miret.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.