Ilustrátorka Eliška Podzimková: Miluju seriál Byl jednou jeden život, animák Plešouni má fungovat podobně

14. květen 2020
Rozhovor VR a MM

„Jsem vlastně ráda, že tahle situace dopomohla k tomu, aby se roušky staly v českém prostředí něčím normálním,“ říká ilustrátorka a animátorka Eliška Podzimková. „Jako bývalá onkologická pacientka si pamatuju, jaké to bylo dřív, když jsem roušku musela nosit kvůli snížené imunitě. Lidé se na mě dívali, jako bych měla lepru, která je nakažlivá na 15 metrů.“ Poslechněte si, jak se podle Elišky v Česku posouvá tolerance vůči jinakosti a proč chystá osvětový animák Plešouni.

„Nestalo se mi, že by mě někdo šikanoval, ale vím, že někdy se to děje. Pamatuju si, jak na mě jednou někdo křičel, že jsem skinhead a něco sprostého. Děti jsou drsňáci, a když něčemu nerozumí, jsou schopné to někomu, kdo je třeba plešatý, pořádně nandat,“ popisuje svou osobní zkušenost z teenagerského období Eliška. S lepším pochopením toho, čím si dětští onkologičtí pacienti prochází, má pomoci nejnovější Eliščin projekt Plešouni.

„Postavila jsem se na pódium, začala jsem o tom mluvit a najednou vidím, že dvě producentky, co tam sedí, začínají brečet. V tu chvíli mi bylo jasné, že s tím mají osobní zkušenost, dojalo mě to a byla jsem najednou taky úplně v háji,“ popisuje Eliška prezentaci projektu Plešouni před mezinárodním fórem filmových profesionálů. Poslechněte si, jak prezentace Plešounů dopadla a jak se projekt vyvíjí.

Poslechněte si, v čem Elišku inspiroval známý francouzský seriál Byl jednou jeden život a o čem bude film a seriál Plešouni.

Eliška Podzimková je ilustrátorka a animátorka. Kreslila pro americký Vogue i Jamieho Olivera, žila a pracovala v New Yorku, aktuálně působí na volné noze v Praze. Vedle řady komerčních zakázek v poslední době pracuje na dobročinném osvětovém animáku Plešouni. Krátký film pro veřejnost a několikadílný seriál pro děti s onkologickým onemocněním a jejich blízké má pomoci s pochopením a zvládnutím těžkých situací spojených s nemocí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.