Jak se studuje na lesárně? „Na terénní kurz jsme jeli na Šumavu, ale i do Rakouska a Polska,“ říká absolventka

2. únor 2023

„Lesní hospodářství tady odjakživa bylo a doufejme, že i nadále bude, tak jsem se rozhodla pro lesnictví a pro Fakultu lesnickou a dřevařskou,” říká ve Studovně Kristýna Římanová, absolventka České zemědělské univerzity v Praze. Na bakalářský obor Myslivost a péče o životní prostředí navázala magisterským studiem lesního inženýrství.

„Vždycky jsem měla blízko k přírodě, chtěla jsem studovat něco environmentálně zaměřeného, ale zároveň něco praktického, technického a něco, co bude mít přínos pro společnost,“ říká Kristýna o svém výběru fakulty. „ČZU má jeden velký kampus, kde jsou všechny fakulty, koleje, knihovna, prostě veškeré zázemí na jednom místě,“ popisuje a přiznává, že škola se jí zalíbila už při dni otevřených dveří.

Na bakalářský obor dělala písemnou přijímací zkoušku z biologie, ze které taky maturovala. „Ty znalosti obsáhly to, co jsem se učila na maturitu,“ vzpomíná a dodává, že vzorové okruhy a příklady našla na webu školy.

Čtěte také

Na magistru vyrazila na Erasmus do Británie a ráda vzpomíná i na výuku v terénu. Za svou diplomovou práci získala Kristýna dokonce ocenění Ministerstva zemědělství. „Věnovala jsem se profilování těkavých látek u různých ekotypů smrku ztepilého,“ říká o práci, ke které se dostala přes program Mladého vědeckého pracovníka.

„Každý rok vypisuje fakulta takové výběrové řízení a ty si vybereš, jaká je ti sympatická katedra, jaké tě třeba baví předměty,“ přibližuje. „V rámci toho programu se zabýváš tím, že pomáháš opravdovým vědcům a vyučujícím na jejich výzkumu.“

Kristýna našla práci v oboru v soukromé lesnické firmě. V jakých dalších oblastech se můžou absolventi například uplatnit? „Můžeš dělat klasického lesníka nebo revírníka v terénu, ať už pro státní lesy nebo soukromé vlastníky. Můžeš pracovat ve státní správě, typicky na krajských úřadech nebo pokračovat v doktorském studiu a věnovat se vědecké kariéře,“ vyjmenovává Kristýna.

Poslechněte si celý díl pořadu o studiu myslivosti a lesního inženýrství.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.