Jak se včelaří ve škole? Spolek Pučmeloud je hlavně o komunitě, přibližují studenti FHS UK

9. listopad 2023

Studenti FHS UK Ondřej Koc a Antonín Vávra založili včelařský spolek Pučmeloud. Nápad umístit poblíž školy včelí úly realizovali v rámci výzvy Zabydli džungli. „Přišlo mi to trochu jako tranzitní zóna, kde lidi chodí sem a tam, vyslechnou si přednášky, ale nezůstávají,” říká Ondra o místě, které právě činností svého spolku oživují.

„Když si člověk vezme to okolní prostředí kolem fakulty, kde je spousty betonu, tak najednou je tam zase místo, které je pro mě přívětivé a jsem spokojenej,“ popisuje Ondra s tím, že cílem spolku je i přitáhnout podobně smýšlející lidi. „Nestavíme se do pozice nějakých profesionálních včelařů,“ vysvětluje. Součástí aktivit spolku je také například práce na udržitelné zahradě.

„Naše včelaření je hodně o komunitě, která se okolo těch včel schází,“ říká Tonda a dodává, že chtějí také ukazovat jiné způsoby včelaření. Důležitá je pro ně i udržitelnost, což byl jeden z důvodů, proč zvolili menší úly, takzvané warré. „Ukazujeme, že jsou i alternativy a myslíme si, že k naší škole a fakultě se to hodí víc, protože tu máme obory jako ekologie,“ uvádí Tonda a dodává, že členství ve spolku je otevřené i studentům z jiných fakult.

Proč se spolek jmenuje Pučmeloud? Jak se včelaří ve městě? Pusť si celý díl Studovny

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.