Jak se vyrovnat s neúspěchem u přijímaček? Zabreč si, zanadávej a vykroč, radí školní psycholožka

1. červen 2023

Nesložil jsem přijímačky, nedal jsem maturitu nebo zkoušku na vysoké. Jak se s takovou situací vypořádat? Se školní psycholožkou Veronikou Francovou jsme ve Studovně probrali, jak pracovat se svými pocity i to, jak na komunikaci s rodiči.

„Pocit vzteku, frustrace z toho, proč se to nepovedlo, tak jak jsem chtěl, a proč nemám ty možnosti, které měli ti ostatní třeba loni. To je tam letos hodně silné,“ konstatuje Francová. „U těch přijímaček na střední ještě hraje velkou roli reakce rodičů,“ dodává a upozorňuje na to, že je důležité oddělit své vlastní emoce od emocí mámy a táty. „To, co se na vás valí jako pocit zklamání, tak je reálně pocit rodiče, že se jemu něco nepodařilo,“ vysvětluje. „Rodič svůj strach dává najevo strašně neobratně a může to vypadat jako zklamání z toho dítěte.“

Čtěte také

Jak pracovat s negativními emocemi, které máme vůči sobě? „Někdy od sebe chceme, abychom byli perfektní a jako ti ostatní, ale takhle to nefunguje,“ říká psycholožka. „Já mám nějaký level a kvality a něco umím. To že nemám schopnosti dosáhnout nějakého výsledku, vůbec nesnižuje mojí hodnotu jako člověka,“ upozorňuje na častý problém, který se vyskytuje u přijímaček a při srovnávání se s ostatními. „Schopnost vyplivnout přijímačky na nějaký luxusní výsledek nevypovídá o mojí kvalitě jako člověka, a to si nezapomínejte říct,“ dodává.

Co dělat v případě, že se mi nelíbí obor, který by si rodiče přáli, abych studoval? „Zkuste se s někým poradit, udělat si jasno v tom, co chcete, kterou cestou se vydat a za rodičem jít s konkrétním návrhem,“ doporučuje z vlastní zkušenosti. Na vysoké škole už rodiče nehrají tak velkou roli. Co by tedy poradila psycholožka těm, kterým se nepovedla třeba zkouška nebo přijímačky? „Zabreč si, zanadávej si, pak se zhluboka nadechni, dlouze vydechni a vykroč,“ říká a dodává, že je důležité důvěřovat procesu.

Jak zvládnout strach z neúspěchu? Poslechněte si celý díl Studovny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.