Janktův coming out? Vstup do neprobádaného území otestuje povahu maskulinity ve sportu

17. únor 2023
Tribuna

Jakub Jankto se stal prvním známým českým fotbalistou, který se odhodlal ke coming outu. Že přiznání k vlastní sexuální orientaci není ve sportu běžnou věcí, ukazuje i to, že o Janktovi psala velká světová média a podpory se mu dočkalo například i od hvězdy, jako je Neymar. Jaké jsou domácí reakce a v čem je jeho krok odvážný?

Asi málokdo by čekal, že zrovna v tak citlivé osobní a společenské záležitosti, jako je coming out, bude český fotbal tím místem, ve kterém dojde ke světovému průlomu. Jakub Jankto se stal prvním aktivním mužským fotbalistou a zároveň reprezentantem, který měl odvahu veřejně vystoupit se svou homosexuální orientací.

Může celý případ odstartovat změnu ve světovém fotbale a co znamená pro české prostředí i mimo fotbal? Chce to z jeho straně neskutečně moc odvahy, zmiňuje Martin Vait. Podporu mu vyjádřily fotbalové kluby, třeba i Slavia. Rozhodně to ale nebyly všechny celky, dodává s tím, že se teprve uvidí, jaká bude reakce přímo na stadionech.

Proč je vyoutovaných sportovců na trávnících vlastně tak málo? Bývalý fotbalista Patrice Evra říkal, že v každém klubu je několik gayů, ale bojí se to přiznat, podotýká Martin a zmiňuje i příklad nedávného MS v Kataru, kde FIFA blokovala projevy podpory pro LGBTQ+ komunity ze strany hráčů.

Vrcholový prostor je místem, kde k vám nikdo nepřistupuje citlivě. Snaží se vám dostat pod kůži, manipulovat vámi, rozhodit vás… V tomto je to trochu tabula rasa, naznačuje Martin, že teprve následující týdny ukáží, jak empatické (nebo nikoliv) dokáže být české sportovní prostředí.

Jakub Jankto se v tomto týdnu stal patrně nejznámějším světovým fotbalistou, který se odhodlal k veřejnému coming outu. Proč jde ve sportu stále o ojedinělý krok a jak se k němu staví čeští fanoušci na stadionech?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.