Jára Cimrman z Wishe. Archeoložka Sara Polak popularizuje vědu a vrhá se do mnoha oborů

1. únor 2024

Česká absolventka Oxfordu pomohla objevit tři tisíce let staré guatemalské město, významné sídlo rané mayské civilizace. Zajímá se o paralelní společenství a tzv. cloudové civilizace. Chystá knihu o memes. A bojí se, aby Česko nezůstalo v dynamickém vývoji světa pozadu.

Česko-slovensko-guatemalská výprava s účastí Sary Polak propojila umělou inteligenci a neuronové sítě při ověřování digitálních dat z leteckého snímkování Lidar. Objevila mayské město Jaš Balán. „Výsledky loňské expedice do džungle se teprve zpracovávají, ale už teď je jasné, že to je bomba,“ tvrdí v podcastu Vlna česká archeoložka se širokým spektrem zájmů.

Pavel Sladký a Sara Polak

Sara Polak se totiž zabývá mj. výzkumem tzv. cloudových civilizací. Připravuje knihu o memes a dějinách. Je součástí několika technologických projektů a ráda propojuje humanitní vědy s technologiemi, například v interdisciplinární skupině CCHAOS při ČVUT. „Jsem skeptická vůči lidem, ale považuju se za technooptimistku,“ říká v podcastu Vlna. A se smíchem dodává, že je jako Jára Cimrman z Wishe –⁠⁠⁠⁠⁠ fušuje do mnoha oborů.

Čtěte také

Polak vyrůstala ve Vietnamu, titul v archeologii a kognitivní evoluční antropologii získala na Oxfordské univerzitě. Po studiu pracovala v technologických startupech v Británii nebo USA. Pak se vrátila do Česka a k archeologii. V roce 2020 získala cenu v kategorii Business Revolution Award soutěže European Tech Women Awards, kterou pořádá britské ministerstvo zahraničního obchodu. V roce 2022 byla časopisem Forbes vybrána mezi 30 významných mladých českých talentů mladších třiceti let. Letos je mezi držitelkami Elle Awards.

Poslechněte si rozhovor s talentovanou českou výzkumnicí v podcastu Vlna. O archeologii a jaguárech v džungli. O umělé inteligenci a paralelních společenstvích v dějinách lidstva. O tom, co ji táhne do Česka, které snadno může zaostat za světovým vývojem.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.