Je v pořádku na podzim zvolnit tempo. Příroda nekvete nonstop a neřeší business plány

24. říjen 2023

Cykly přírody mají vliv na naše duševní zdraví. Když se na ně naladíme a trávíme čas venku, můžeme zlepšit svou náladu, snížit stres a úzkost a podpořit zdraví a pohodu. Příroda prochází změnami, i my sami jsme součástí neustálého pohybu a vývoje. Roční období představují přirozené cykly, které můžeme využít k tomu, abychom se lépe poznali a naladili se na své potřeby. Na téma přírodních cyklů odpovídala v podcastu Balanc Barbora Zemanová, lektorka a ceremonialistka. 

Jak nás ve vztahu k duševnímu zdraví ovlivňují cykly přírody?

Možná více než si dovedeme připustit. Příroda neustále připomíná, že vše probíhá cyklicky. V koloběhu změn, jsme stále součástí změny. A současně nás cykly nabádají i k udržování rovnováhy. Třeba roční období. Vidíme například, že léto trvá už moc dlouho. Letos bylo strašně dlouho teplo, květiny pořád rostou, včely lítají a působí to divně. Můžeme vnímat vychýlení z rovnováhy. Sama na sobě si uvědomuji, jak se těším na podzim. Ačkoli miluji teplo, miluju světlo, tak už se těším na zanoření. Jaro a léto mají expanzivní energii. Jsme hodně venku. Přirozeně nás to táhne ven. Musím říci, že už jsem poměrně unavená z velké expanze a z neustálého konání. Moje tělo, moje duše už se těší i na odpočinek podzimu.

Čtěte také

Jak se na cykly přírody můžeme naladit a proč bychom to měli dělat?

Myslím, že nejlépe se na cykly naladíme v přírodě. Čeho jsme součástí? Krom ročních období jsou i cykly dne, měsíce, nebo životních období. Dětství, dospívání a podobně. Můžeme se naladit v přírodě skrze pobývání v ní. Všímáme si přechodových fází z jednoho ročního období do druhého. Můžeme si všimnout, že je to zakořeněné i v našich kalendářích. Víme, kdy je slunovrat a kdy jsou rovnodennosti. To jsou hraniční fáze mezi jednotlivými obdobími a zároveň to jsou hraniční fáze pro naše psychické zdraví. Na jaře odhazujeme svetry, kabáty. Nemůžeme se dočkat toho, až bude zase světlo, teplo, všechno pučí, všechno se otevírá nové životní míze. Pak nastává léto, který je expanze do vnějšího světa. A pak nás přirozeně příroda, i náš cyklus těla a jeho energie vede k podzimu. Zachumlání se až do zimy, energie ustupuje.

Když můžeme žít v souladu s cykly, tak žijeme i v souladu s naší energií. Ale většinová společnost například v zimě řeší Vánoce. Já mám pocit, že to je každý rok dříve. V obchodech už v říjnu jsou vánoční figurky. Jsme vedeni k opuštění původně úplně přirozeného ústupu, stáhnutí se. Pak se nemůžeme divit, že přichází syndrom jarní únavy. Něco v nás potřebuje během zimy odpočívat. Je málo světla, je chladno. Energie se choulí dovnitř, stahuje se. V přírodě se všechno stahuje ke kořenům a čeká. Princip čekání je pro běžného člověka 21. století něco nepředstavitelného. Pořád něco vytváříme.

Čtěte také

Napadlo mě, že naladění se na cykly přírody se bude více týkat nebo ho více budou vnímat citliví, introvertní nebo vysoce citliví lidé. A možná pro ně bude těžké komunikovat sobě i svému okolí, že na ně příroda má větší vliv?

To rozhodně. A nejsou to jenom vysoce citliví lidé, ale i ženy, které jsou propojené i s měsíčním cyklem skrze svůj menstruační biologický cyklus. Já bych v tomto chtěla dodat velkou odvahu všem, abychom se o tom nebáli mluvit. Tím můžeme inspirovat i ostatní, kteří to mohou mít jinak. Je v pořádku po létě nastavit své tělo i život na menší zátěž. Můžeme mluvit o tom, že jsme součástí přírody a nemůžeme se z přirozených cyklů oddělovat. K tomu nás často společnost vede. Právě i tím, že Vánoce už jsou v obchodech v říjnu. Nemůžeme zastavit, protože stále potřebujeme něco konat. Ale myslím si, že součástí přirozeného žití je odpočinek a schopnost se zastavit a naladit se na sebe. Jaké jsou moje další kroky na životní cestě, abych nemusel jet jak křeček v kolečku? To je podstatné a zásadní. A k tomu nám cyklu přírody mohou pomoci.

Poslechněte si celý rozhovor o cyklech přírody a jejich vlivu na naše duševní zdraví.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.