Kalle sypou na novém albu sůl do otevřených ran, ty se ale před očima rovnou i hojí

7. prosinec 2022

Je to už stěží uvěřitelných patnáct let, co spolu začala tvořit a vystupovat táborská dvojice Kalle. Hudba Veroniky a Davida Zemanových v sobě měla od samého začátku schopnost zahrát na ty nejniternější struny posluchačů a tuto vlastnost si uchovala i na novém albu. Under the Black Moss ale kapelu zastihuje v trochu odlišném rozpoložení, novým skladbám je blízká temnota. Ovšem nebyli by to Kalle, aby ji nedokázali prosvítit.

Křehkost hudby Kalle je přímo úměrná její intimitě, Veronice s Davidem se ale nadále daří probouzet jakousi nadčasovou dojemnost, ke které se lze vztáhnout. Po nahrávce a koncertech v plnokrevné kapelní sestavě se teď vrací k jádru toho, o čem jejich tvorba vždy byla – skládání a hraní ve dvou. Na desce však najdeme i solitérního hosta – bubeníka Jiřího Bendla (Manon Meurt). Jaká byla jeho role a jaký finální přínos?

Přestože za sebou mají roky aktivního hraní, a tedy i zkušeností, hovoří Kalle o tom, že při tvorbě Under the Black Moss zažili leccos nového. Jejich tvůrčí proces není nikdy obyčejný – jinak by snad ani nemohli dosáhnout oné neokázalé suverenity, která jejich posmutnělé, ale přitom ne rezignované písničky obklopuje.

Jak to mají Kalle s poslechem extrémní hudby a jak si v tomhle ohledu stojí The Body? Je David puntičkář, pokud jde o termíny – třeba v souvislosti s odevzdáním desek, na kterých spolupracuje s jinými kapelami? A jakou bulvární otázku mu položil Banán? Modeláři znají odpovědi.

Spustit audio

Související