Kam vyrazit na crustové rubanice a kde vás čeká eklektický line-up? Špína vyráží na malé festivaly

30. květen 2019

S nastávajícím červnem se také naplno otevírá řeka letošní festivalové sezony. Pokud je vám z velkých festivalů plných plotů, bariér, omezení a stovek, potažmo tisícovek lidí poněkud úzko, Špína představuje 9 minifestivalů, které se odehrají v následujícím měsíci. Pokud se chcete zaposlouchat do trochy psychedelie, rapu nebo zběsilých crustových mlátiček, je totiž rozhodně z čeho vybírat a kam si zajet!

Festivalů se v České republice koná přes celé léto několik desítek, my jsme se pochopitelně zaměřili na ty menší, fungující v rámci D.I.Y. etiky, bez plotů a ohraničení, často v zajímavých lokacích. Některé z námi vybraných festivalů mají již dlouhou tradici, některé jsou na prahu prvního ročníku. Procestovali jsme tak celou republiku a konečně zjistili, kde se nachází Černá u Bohdanče, kde se koná Make Love Or Die vol. 666, kde můžete potkat například novou pražskou deathmetalovou kapelu Sněť a další tvrdší kapely. Pokud si budete chtít zkraje června namíchat rozmanitý hudební koktejl, vydejte se do sportovního areálu Vesec, kde se odehrává Ještědská odysea, festival o šesti stageích všech žánrů. Kde jinde vystoupí raper VOODOO808 po boku punkových Vole, post-metalistů Five Seconds To Leave nebo industriální legendy Tábor radosti?

Promotérem v Ostravě: Party v prázdných domech střídá Chee Chaak fest. „Čím míň zisku, tím líp“

Chee Chaak festival a ulice Spodní očima Zuzany Šrámkové

Do Ostravy proudí v červenci desetitisíce lidí na Colours of Ostrava. Co se tu ale děje po zbytek roku? Poloprázdné město, v němž obyvatele dusí bývalá chemička, je podle Zuzany Šrámkové nezorané území. Zatímco ostatní odcházejí za lepší prací, ona zůstává. Zkouší tu rozproudit nekomerční kulturní provoz – třeba DIY festival Chee Chaak, jehož ambicí je místní nezávislou scénu propojit. Dělat promotérku v Ostravě je skoro jako být postavou v postapokalyptickém románu.

Podobně rozličný line-up nabízí náš oblíbený ostravský Chee Chaak, který letos přinese opět v bývalé kašně situovanou battle stage, kde se utkají noisaři i rapeři. My se těšíme i na polský výsadek v podobě Hanako nebo Motus a samozřejmě – festival není jen o hudbě, v rámci doprovodného programu vystoupí například členové hnutí Limity jsme my a pohovoří o letošním připravovaném ročníku Klimakempu. Pokud se chcete podívat spíše na akci, kde bude převažovat zastoupení tvrdších kapel, určitě by vám neměl uniknout například už sedmnáctý ročník (!) grindového Pallasit Festivalu, kde ze zahraničních jmen vystoupí například německá legenda Wojczech. Nebo na benefiční Šlinc Fest, který se koná v řevnickém lesním divadle a klade si za cíl podporu dvou místních neziskovek.

A klasickou zastávkou bývají jako každý rok Hranice u Malče (u Chotěboře) – místní kravín bude už po osmé hostit On/Off festival. Těšit se můžete na táborákovou atmosféru se Severním nástupištěm, hlubinné meditace s kytarovým duem Šimanský/Niesner anebo na metal-punkový Bahratal (pokud vám už jinde nestačili).

Na které všechny festivaly vás letos zveme? Na kterém festivalu se můžete těšit na oheň, dým a lásku? Na co všechno se v rámci malých festivalů pořádají benefity? Jak je to na podobných akcích s jídlem a pivem? A které kapely hrají skoro všude? Poslechněte si celý hudebně-výletní díl Špíny ze záznamu!

Playlist:

Sněť – Obří kat
VOODOO808 – Fake Friends
Bahratal – Síla hmyzích proteinů
Samorast – Evolúcia revolúcie
Hydrauliter – Hydrauliter
B4 – Preludium
Šimanský/Niesner – Hvězdolamy
Decultivate – Vzpomínka na noc čtvrtého
Lingua Nada – Salam Cyber

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.