Katarzia: Hudební průmysl stojí na sexismu. Můžeme proti němu bojovat, i když třeba nevyhrajeme

28. září 2020

Zpěvačka, hudebnice, feministka. A důležitá postava československého popu i alternativy, která ve svých osobních textech obsáhne všechny naše životy a hlavně velmi otevřeně ten svůj. To je Katarína Kubošiová aka Katarzia, která přišla jako další host do Karaoke odpovídat na nesmyslné i hluboké otázky a plnit ujeté úkoly. Stihne všechno, nebo zazpívá?

Inteligence, nebo lidská dobrota? Sex, nebo sexismus? Xanax, nebo xylofon? Těmto a podobným volbám musí Katarína čelit v našem podcastu. Pokud si nevybere do deseti vteřin, zpívá karaoke. Pokud všechno stihne, musí zpívat moderátorka Hana Řičicová a moderátor Vítek Svoboda. Jak to dopadlo? Poslechněte si nejnovější epizodu ujeté podcastové série.

Čtěte také

S Katarzií jsme rozebrali i její vztah s matkou, úspěšnou slovenskou herečkou, nebo žánrový a osobnostní vývoj. V nedávném rozhovoru totiž Katarína promluvila o tom, jak bývala arogantní a povýšená. „Když si dlouho nevěříš a pak tě najednou všichni plácají po zádech, může tvoje obrana sklouznout i do toho, že si myslíš, že jsi super. Měla jsem taky dost velké problémy s agresivitou. Teď jsem hrozně vyklidněná,“ usmívá se.

O své matce mluví jako o někom, komu musí celý život dokazovat, že je hodná existence. „Teď je vedoucí fanklubu, ale i tak máme zvláštní vztah. Když přijedu, pořád mi opakuje, jak jsem pěkná. Říkám jí, že to není důležité, aby přestala lidi takhle hodnotit. Ona tomu ale asi ani nemůže rozumět, protože je celý život v prostředí, kde jde hlavně o to, jak žena vypadá. A tak je to i v hudebním průmyslu. Celé je to založené na sexismu. Jediné, co s tím můžeme udělat, je s tím bojovat. Ale nevím, jestli můžeme vyhrát,“ říká v Karaoke.

Respektuje Hugo Toxxx víc Vladimira 518 nebo Mikea Trafika? Které tři věci štvou na veganství Bena Cristovaa? A jaká tři nová slova vymyslel Albert Romanutti? Poslechni si celou epizodu, odebírej Karaoke jako podcast a poslouchej i další díly ujeté podcastové série Hany Řičicové a Vítka Svobody.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.