„Každé psaní začíná čtením.“ Jak zvládnout seminárku, bakalářku nebo diplomku?

15. prosinec 2022

Ve Studovně jsme s vysokoškolským pedagogem a mentorem Pavlem Semerádem probrali tipy, jak si psaní prací usnadnit, ale zároveň dodržet všechny požadavky. Jak si poradit s citacemi a vyhnout se plagiátorství? Jak poznat kvalitní zdroj? A proč akademici nemají rádi Wikipedii?

„Nejefektivnější psaní je v tom mystickém stavu, který se označuje jako flow. To je situace, kdy vás ta práce úplně pohltí, zapomenete na okolí, na prostředí kolem vás a na čas, a opravdu se striktně věnujete psaní,“ vysvětluje Semerád a dodává, že je těžké se do takového stavu dostat.

„Doporučil bych najít si nějaký rituál, který vás přepne v myšlení do toho psaní. Znamená to tedy, že si ze psaní uděláte svůj návyk,“ říká. Radí například změnit pozadí na počítači a z plochy smazat věci, které nás rozptylují. Pomáhat může i hudba beze slov, spíše relaxační a taková, která nebude rušit.

Pavel Semerád

„Je důležité vyhnout se plagiátorství, protože se to vrací jako bumerang. Nemusí se to vrátit hned, ale i po letech,“ upozorňuje mentor a doporučuje práci zpracovávat samostatně.

„V okamžiku, kdy si necháte, ať už rešerši nebo jinou část, zpracovat někým jiným, tak nemáte přehled o tom, z čeho ten autor vychází a jak kvalitní jsou ty zdroje,“ varuje Semerád a dále doporučuje citovat průběžně a používat citační manažery pro lepší přehlednost.

Poslechněte si Studovnu o tipech, jak si poradit s písemnými pracemi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.