Záleží na tom mít osobitý hlas a potenciál, říká o studiu na AVU Karel Vladyka

19. září 2024

„Studuju obor výtvarné umění, původně jsem začínal v malířském ateliéru, ale věnuju se spíš dragu, performance, videotvorbě, takže jsem během druháku přešel do ateliéru Nová média 2,“ říká moderátor hotcastu Pot a student AVU Karel Vladyka, který se nedávno vrátil ze studijního pobytu v New Yorku.

„Nechodil jsem na uměleckou střední, ale na všeobecné gymnázium, takže jsem měl trochu strach, že nemám třeba dostatečné technické dovednosti, ale nakonec jim podle mě záleží spíš na tom, jestli má člověk osobitý hlas, co říct a má potenciál, který tam může šest let rozvíjet,“ vysvětluje.

„Největší důraz je kladen na volnou tvorbu,“ říká o studiu. „I pokud jsi v malířském ateliéru, tak se můžeš klidně věnovat hudbě, performance nebo čemu chceš. Během semestru pracuješ na svých projektech a jsi v neustálém kontaktu s vedoucími ateliéru i spolužáky, od kterých pořád dostáváš zpětnou vazbu, což může být super, může tě to inspirovat a posunout. Na konci semestru jsou klauzurní výstavy, kde to prezentuješ,“ shrnuje moderátor a umělec Karel Vladyka.

Jak se studuje umění u nás nebo v New Yorku? Pusťte si celý díl s Karlem Vladykou.

Spustit audio

Související