Každý den má svou barvu, říká ilustrátorka Květa Pacovská

13. prosinec 2019
Rozhovor VR a MM

Určitě jste jako malí četli nějakou pohádku, kterou ilustrovala. Květa Pacovská je svými ilustracemi, ale také grafikami, obrazy a sochami známá po celém světě. Publikuje a vystavuje v Anglii, Francii, v Německu i v Japonsku. Poslechněte si, v jakých barvách žije, jak vznikají její autorské knihy a proč musíte jet do japonských hor.

„Když byli mí synové malí, malovali a vyráběli jsme spolu knížky. Byly malé i velké a moc nás to bavilo. A pak jsem byla požádaná, aby se ty knížky vydaly pro všechny děti, nejen pro ty moje,“ vzpomíná na své první knihy a ilustrace Květa Pacovská. „Ze začátku to pro mě byla hlavně Brotarbeit, práce, kterou jsem si mohla vydělat peníze. Zároveň mi ale ilustrace otevřela úplně nový svět, do kterého jsem mohla dát své umění. Snažila jsem se nedělat knížky tradičně a přineslo mi to spoustu radosti,“ vzpomíná na své začátky Květa Pacovská.

Květa Pacovská (* 1928) je malířka, sochařka, ilustrátorka, grafička a typografka. V roce 1951 absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u profesora Emila Filly. V Česku je známá hlavně ilustracemi dětských knih. Věnuje se ale i konceptuálnímu umění, prostorovým instalacím a plastikám. Její práce jsou prezentovány v prestižních muzeích a galeriích po celém světě, v zahraničí také vychází její experimentální autorské knihy. Za svou práci získala řadu významných mezinárodních cen a uznání. V letech 1995 až 1997 realizovala projekt zahrady v Chihiro Art Museum Azumino v Japonsku a v roce 1999 jí byl udělen čestný doktorát Honorary Doctor of Design na Kingston University ve Velké Británii. Jejím životním partnerem je Milan Grygar, jeden z našich nejvýznamnějších grafických designérů. Jejich děti jsou umělecky založené, jeden syn je fotograf a druhý grafik.

V rozhovoru s Květou Pacovskou se dozvíte, proč má každý den svou barvu a jak ji poznat. A dostanete tip na výlet do Japonska, do Chihiro Art Musea Azumino, pro které Květa Pacovská navrhla park s hravými sochami.

Na aktuální výstavě, která probíhá až do března 2020 v GHMP v Colloredo-Mansfeldském paláci, jsou k vidění grafiky ze 60. a 70. let. Poslechněte si, proč vznikaly výhradně ve sklepě a jak je rozsáhlá výstava prostorově a tematicky pojatá.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.