Kdes byla, když jsme tě celý rok hledali? Masivní filmová vánoční besídka láme kosti

16. prosinec 2022

Celý rok jsme ji hledali a konečně jsme se dočkali. Filmově kritický drag aneb zrůdná vánoční besídka Čelistí je opět tu! Rozhlasové královny Aleše „Somra“ a „smrad jak v Hongkongu“ Tondu doplňují „někdy v noci vstanu k pivu a k masu“ Tomáš Stejskal, „tak sa na mňa prilepila“ Šárka Gmiterková, ale také Kárl „pletení a háčkování zdar“ Veselý a Honza „neviděls moje prášky“ Vejnar. Audio pouštějte pouze na vlastní nebezpečí!

Studio praská ve švech podobně jako viktoriánské korzety, na které přišla řeč v souvislosti se snímkem Piknik na Hanging Rock z roku 1975 o skupince australských školaček, které magicky přitahoval skalní masiv. Stydět se však nemusí ani nedávná seriálová adaptace tohoto „nádherného lyrického hororu bez bubáka“. A podobně je na tom i předělávka Suspirie v porovnání s kultovním originálem od Daria Argenta. Jednoznačně doporučujeme všem, kteří na rozdíl od většinové populace milují ztráty nebo pohled na lámající se kosti!

„Chodil jsem k terapeutovi pět let, abych zapomněl,“ komentuje Kárl další extrémní formu mučení, kterou představovala éra popularity nu metalu. Které filmy člověka po vzoru líbezné písně od Cocotte Minute sejmou a ve kterých se naopak přijímá trest? I na to hledaly v adventním čase odpověď Čelisti. A našly – třeba sadomasochistickou romanci Sekretářka nebo soustředěné pozorování prince Harryho v dokumentu Harry & Meghan.

Co je ve filmech opravdu vééélkého a kdo je (kromě Josefa) pořádný somr? Který snímek je plný nudlí a který zase naprostých nul? Kdo stihl ještě před koncem roku umřít? Mají podle vědců hadi i Brňáci klitoris? Z jakého českého popového uskupení si budete chtít sundat tupé? Jak vypadá nejsympatičtější scéna z nového Avatara? Zamilují si vás lidé, když se umyjete? A co je s Vítkem? Na všechno má odpověď sváteční sestava Čelistí!

autoři: Aleš Stuchlý , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.