Kdo byl nejoblíbenější záporák MF DOOM? Rapper v masce, který nechtěl být mainstream

19. leden 2021

Současný rap vzniká jako produkt na míru mainstreamovým hitparádám a playlistům rádií. MF DOOM to tak nechtěl. „Vládní“ jméno, jak říkával, amerického rappera s ikonickou maskou sice znělo Daniel Dumile, vystupoval ale pod různými přezdívkami, od MF DOOMa přes King Geedorah po Viktora Vaughna. Z jeho hudby tak vznikl unikátní superhrdinský svět, podpořený texty, které se dají označit za literaturu.

„Byl vždycky protipólem mainstreamovýho rapu. Dělal věci, které v něčem zaváněly starou rapovou školou. Ten zvuk byl v něčem oldschool, ale zároveň to bylo hodně inovátorský a svébytný,“ popisuje publicista Karel Veselý tvorbu zesnulého hudebníka, který rapoval do samplů a jehož tracky často neobsahují refrén, zato jsou plné zvuků ze starých animáků.

Idea z labelu Ty Nikdy

I proto se mu sice říkalo „your favorite rapper's favorite rapper“, do žebříčků jeho hudba ale neprosákla. „Jeho vliv byl obrovskej, crew Odd Future, třeba lidi jako Tyler, The Creator, ho považují za svůj vzor. Playboi Carti o něm teď rapuje na své nové desce. Jeho hudba ale nebyla moc pro rádia,“ vysvětluje Veselý.

Podle skalního fanouška, zakladatele labelu Ty Nikdy a rappera, který si říká Idea, nebylo Doomovým cílem se z kategorie underground kamkoliv posunout. „On byl the best kept secret. To je jeho definice. Všichni ho registrovali, ale neprahnul po mainstreamu,“ říká zapáleně. „Byl to prazvláštní úkaz. V rámci rapu není víc MF DOOMů a nikdy nebude,“ myslí si fanoušek a rapper Idea. 

Proč MF DOOM nosil svoji legendární masku? Poslechněte si celou vzpomínku na ikonického rappera, který zemřel na konci října minulého roku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.