Kdo maže jedy? Věčné chemikálie v lyžařských voscích, horských říčkách i krevním řečišti

9. leden 2024

Konečně nám zase trochu přituhlo a někde i napadlo trochu sněhu, nejvyšší čas vyrazit na běžky. Kdo to s běžkováním myslí aspoň trochu vážně, musí zvolit dobrou mázu. Kdo to myslí s přírodou a s vlastním zdravím aspoň trochu vážně, zpozorní. Skluznice se mažou stoupacími nebo skluznými vosky, ty všechny mohou obsahovat PFAS – věčné chemikálie. Mají sice geniální vlastnosti, ale vykoupeno je to nerozložitelností v přírodě a plíživou toxicitou.

Látky na bázi organického fluoru – perfluorované nebo polyfluorované látky, tzv. PFAS – jde o chemikálie, které pokud plošně nezakážeme, tak na ně vymřeme. Alespoň to říká profesor Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Perfluorované a plyfluorované látky nás úplně obklopují. Odpuzují vodu i tuk, používají se na impregnace outdoorového oblečení nebo papírových obalů na potraviny včetně pečícího papíru. Používaly se v hasičských pěnách, najdeme je v plastu, v teflonových pánvích,“ podává výčet využití asi desítky tisíc průmyslově používaných chemikálií akademik.

Čtěte také

Lyžařské vosky nejsou nejdůležitějším zdrojem kontaminace PFAS, problém ale je, že na skluznicích lyží je dovážíme do míst, která jsou jinak přísně chráněna. Jsou to místa vyhrazená čisté přírodě, klidu a často se odtud sbírá pitná voda pro lidská sídla. „Předběžný výzkum ukázal, že v Jizerských horách, třeba po nějakých závodech, je stopa stokrát i tisíckrát kontaminovanější, než okolní sníh,“ říká Cajthaml. Ústav pod jeho vedením jedná jak s organizátory běžkařských závodů, tak se správami CHKO i povodím. Podle všeho by měla Mezinárodní lyžařská federace FIS tyto vosky v blízké době závodníkům zakázat.

„Fluor navázaný na uhlík, to je vazba, která v přírodě téměř nevzniká. Neznáme žádný přirozený mechanismus rozpadu těchto látek v přírodě. Co jsme si kdy vyrobili, to v přírodě zůstává. V důsledku toho najdeme PFAS úplně na celé planetě i v krvi každého člověka. Ty látky nejsou akutně toxické, působí nenápadně, pomalu a chronicky. Jediné řešení je zakázat látky, které mají více fluoru na uhlíku,“ uzavírá Tomáš Cajthaml.

O masivním úniku PFAS do pitné vody z chemického závodu DuPont v Západní Virginii vznikl film Dark Waters:

V Dánsku zavedli nulovou toleranci PFAS. Dánská krabička na hranolky nejmenovaného fastfoodového řetězce v sobě tyto látky nemá, na rozdíl od té české.

Jaké vlastnosti mají PFAS a proč jsou tak oblíbené u výrobců? Jakým způsobem se dá věčných chemikálií zbavit? Existují bezfluorové alternativy vosků? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio