Kdybychom se pořád chovali jako dospělí, žádné partnerské konflikty by nebyly. To ale nejde

17. srpen 2021

„Partnerský vztah je nejdůležitější v našem životě, ale po partnerovi toho chceme strašně moc,“ říká v Balancu psycholožka, psychoterapeutka a psychiatrička Olga Kunertová. Očekáváme, že partneři naplní všechny naše potřeby, že s námi budou vše sdílet, budou nám fandit a mít stejné názory. Konflikty se pak nutně musí objevit. Důležitá je důvěra. I když se pohádáme, nechceme si ublížit a hledáme cestu ven. Jak a o čem se lidé hádají, je různé, není prospěšné se hádkám vyhýbat.

„Myslím, že je v pořádku si některé potřeby sytit jinde než v partnerském vztahu.“ Abychom nekladli na druhého přílišné nároky, musíme nejdříve poznat, jací jsme. Co ve vztahu potřebujeme a co můžeme nabídnout. Pokud s námi partner nechce chodit do kina nebo se s ním nemůžeme bavit o pracovních věcech, můžeme si na tyto potřeby najít jiné lidi.

Čtěte také

„V konfliktu není nejdůležitější téma, ale vzájemná důvěra.“ Když partnerovi nevěříme, může hádku vyvolat i úplná banalita. Bojíme se, a proto vidíme problémy i tam, kde žádné nejsou. Spory může způsobit i nedostatečné sebepoznání a nevhodná komunikace. Někdy se bojíme si o některé věci říci, neumíme přijímat kritiku a ani nemusíme poznat, co nás štve.

Také se může stát, že slova špatně interpretujeme. Jeden z páru vytkne druhému, že si neuklidil boty, druhý ale slyší, že je neschopný, protože je nepořádný. Hádky ale nejsou ukazatelem funkčnosti vztahu, lidé se chovají v konfliktech různě a mnozí si umí užít následné usmiřování.

Poslechněte si celý pořad o partnerských konfliktech, hádkách, usmiřování a udržování vztahu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.