Když gangy vraždí gaye pro zábavu. V Austrálii začal přezkum 88 podezřelých případů

2. únor 2017

Roku 1988 bylo nalezeno tělo nadějného amerického matematika Scotta Johnsona pod útesy, které lemují okraj přístavu v Sydney. Jeho šaty a osobní věci se našly na vrcholku útesu, nebyla nalezena ani peněženka, ani dopis na rozloučenou.

Policie i koroner se tehdy shodli, že se jednalo o sebevraždu. Pád člověka z útesu, ať úmyslný, nebo náhodný, není v této lokalitě dodnes ničím neobvyklým. Scottův bratr, významný bostonský podnikatel, však vytrvale bombardoval australské úřady požadavky na opětovné otevření případu. Snažil se úředníky přesvědčit, že se jednalo o vraždu, jejímž motivem byla homosexuální orientace jeho bratra. 28 let poté byl případ skutečně znovu přezkoumán a Scottovu bratrovi dali vyšetřující za pravdu.

S odstupem času se zdá, že případ Scotta Johnsona nebyl ojedinělý. Australské úřady dnes tvrdí, že v 80. a 90. letech 20. století operovaly v oblasti Syndey gangy mladistvých, které doslova „lovily“ gaye pro zábavu. Zprávu o tom přinesl tento týden New York Times.

Gangy prý mnohdy donutily pronásledované gaye skočit z útesu, což se rovná jisté smrti. Australští policisté se v té době nijak netajili svými nepřátelskými postoji ke gay komunitě. Bývalí policisté dnes otevřeně hovoří o spěšném vyšetřování případů, během nichž nebyl kvůli nenávisti k homosexuálům kladen důraz na zajištění všech důkazů.

03793494.jpeg

Ve státě Nový Jižní Wales proto nyní policie podrobila přezkumu 88 případů úmrtí z let 1986 až 2000. Zhruba 30 z těchto případů zůstalo neobjasněno. Policie ovšem odmítá sdělit, zda jsou tyto případy spojeny s řáděním homofobních gangů. Ted Pickering, který na konci 80. let minulého století zastával post policejního minstra pro Nový Jižní Wales, uvedl, že gangy „operovaly s plným vědomím toho, že policie se je nebude snažit stíhat. Tehdy to bylo v policejním prostředí prostě přirozené“.

Přezkum případů začal roku 2013 a do dnešního dne nebyl zatčen či vyšetřován žádný potenciální pachatel, který by mohl být zapojen do série vražd. Policie také odmítla připustit, že by byly případy znovuotevřeny ve smyslu obnovení vyšetřování, shromažďování nových důkazů a podobně. U řady případů, které byly revidovány, se policie spokojila s konstatováním, že v době vyšetřování nebyly shromážděny relevantní důkazy. Často je nebylo možné po tak dlouhé době ani dohledat v policejních archivech.

Článek byl součástí výběru z médií Radia Wave, rubriky, která běží každou středu v 16:20.

Profesor Stephen Tomsen z kriminologického oddělení Western Sydney University podrobil jednání policie kritice. Podle něj je pro policii snažší omluvit se a překlasifikovat zločiny ze sebevraždy na zabití či vraždu než zahájit nové vyšetřování a vrátit se k opravdové detektivní práci, která povede k usvědčení pachatele.

V dnešní době je už Sydney o poznání tolerantnějším městem. Uniformovaní policisté se účastní i akcí, jako je Gay and Lesbian Mardi Gras Parade. Věci se ovšem měnily pomalu a postupně. Roku 1984 Nový Jižní Wales dekriminalizoval sex mezi lidmi stejného pohlaví, ve společnosti se smířlivý postoj k homosexuálů projevil až se zpožděním. Bývalý soudce Michael Kirby k tomu uvedl: „Ještě v začátcích 90. let minulého století byla policie ke gayům nepřátelská. Na gaye hleděli jako na asociály a kriminálníky, kteří podle jejich názoru museli počítat s tím, že je někdo napadne, nebo dokonce zabije.“

03793493.jpeg

Výzkumníci, kteří se kauzou zabývali, uvedli, že gangy byly spíše volnými uskupeními mladých můžů, někdy pouze teenagerů. Nebylo však výjimečné, že se členkou gangu stala i dívka. Oběti byly šikanovány a fyzicky inzultovány. Situaci jim usnadňovala všeobecná známost míst, které gayové využívají k seznámení. Mimo jiné i oblasti v blízkosti mořských útesů.

Útočníkům tehdy nahrával i fakt, že gayové se jen výjimečně odvážili udat případy fyzického napadení. Obávali se, že by se od policistů dočkali jen dalších nadávek a bití. Roku 1978 byl totiž první gay Mardi Gras v Sydney rozehnán policií a zadržení byli brutálně mláceni v policejních celách.

Cílem Stevea Johnsona, který bojuje za revizi případu svého bratra Scotta, i řady dalších je otevřít diskuzi nad tématem, které dnes již není tabu. Poukázáním na špatný postup policie je možné ochránit skupiny, kterých se šikana ze strany úřadů může týkat i dnes.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.