Když se tam líbí dětem, bude se tam líbit všem. Architektka Petra Marko přemýšlí, jak udělat příjemné město

5. červen 2024

Placemaking je tvorba dobrých míst ve městě. Architektka Petra Marko se tomu oboru věnovala v Londýně a teď v Bratislavě, která má takových míst spoustu. O některých nám řekla.

Jaká místa jsou dobrá? „Je to tam, kde vidíme různé lidi od nejmenších dětí po seniory. Jsou to místa, kde si člověk má kde sednout, je tam nějaký stín, kde není ohrožený auty a kde je možnost nějakých aktivit,“ říká Petra Marko.

Petra Marko

Návod je jednoduchý, realita samozřejmě složitější. Petra Marko s tím má zkušenosti z Londýna, kde pracovala v rámci kanceláře Marko & Placemakers. Před několika lety se vrátila do Bratislavy. A teď se stala ředitelkou Metropolitního institutu v Bratislavě a snaží se taková místa tvořit také tam.

Která to jsou? Kam se v Bratislavě vydat za přírodou a kam za vodou? A jak se tam jezdí na kole? O tom jsme si povídali nedaleko Staré tržnice, které je zrovna jedním z přívětivých bodů – hlavně v sobotu, kdy je tam trh.

Kašna na náměstí Svobody, kde se teď Bratislava koupe

Tentokrát se tam však konala konference o městě a dětech Start with Children a také o ní jsme si povídali v Bourání. A o tom, co se tam opakovalo, že město dobré pro děti a staré lidi, bude sloužit všem: „Když nastavíme parametry města podle těch nejzranitelnějších, bude určitě bezpečné, vlídné a přívětivé i pro všechny ostatní,“ myslí si Petra Marko.

Na každém hřišti musí být pořádná klouzačka. A co dalšího se dozvěděla Petra Marko od svého syna? Poslechněte si Bourání!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.