Proti Santům a zábradlím. Veronika Rut Fullerová čistí města od vizuálního nepořádku

6. prosinec 2023

Brno je hlavní město požitkářství. Patří k tomu taky vánoční trhy. Jsou kultivované? A proč má brněnský drak svítící svetr? S grafickou designérkou a aktivistkou Veronikou Rut Fullerovou o vizuálním smogu – nejen o Vánocích.

Brněnský drak. Designérské studio Nahaku ho obléklo do svetru

Co je nejhorší předvánoční vizuální zlo v ulicích? „Určitě santové a věci, které sem kulturně nepatří,“ říká grafická designérka Veronika Rut Fullerová. Na druhou stranu – trochu těch sobů a svítících sněhuláků k Vánocům asi patří. „Není potřeba se stydět za to, co má člověk rád. Nemusíme se zase tak upejpat,“ směje se Veronika. Trochu z té vánoční světýlkové nálady má teď brněnský drak, který má na sobě svítící vánoční svetr. Proč? I o tom v nové epizodě.

Horší je vizuální nepořádek, který se drží celý rok: potištěné reklamní plachty, zábradlí, dopravní značení. Mluvili jsme o tom všem. Také o soutěži Window pop o nejkrásnější brněnskou výlohu – můžete hlasovat.

Nevynechali jsme ani Veroničinu vlastní práci, grafický designu a sílu značky. Sama si ji ostatně vyzkoušela – před svatbou se jmenovala Nováková. „Jako Veronika Nováková jsem nebyla na trhu k nalezení, Nováků je nějakých 70 tisíc,“ říká. Přidala si tedy ke jménu Rut – jak uvažovala o svém osobním re-brandingu?

Probrali jsme také aktivismus. Veronika už osm let bojuje za vizuálně čistší města. Co ji k tomu pohání? „Naivita a vztek jsou základní ingredience,“ říká.

Jak bojovat s věcmi co nás trápí? Líným aktivismem. Co to je, prozradí „líná aktivistka“ Veronika Rut Fullerová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.